Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Få av dessa tidningar kvar om åtta år

Publicerad: 14 Maj 2012, 10:12

På 8 år har digitala intäkter gått från 5 till 50 procent av omsättningen. Nästan inga dagstidningar finns kvar. Det är verkligheten för Johnston Press tror dess vd Ashley Highfield.


Vad gör man som vd när börsen har slutat tro på branschen och kreditgivarna kräver räntor som är bra mycket högre än vad till exempel Grekland och Spanien får betala i dagsläget? Ashley Highfield, som tog över vd skapet för Johnston Press, tog tjuren vid hornen och har nu berättat för investerarna hur företaget kommer att kunna generera vinster 2020.

Det är bara 8 år dit, men Ashley Highfield visar upp en helt ny koncern i sin framtidsvision.

Idag kommer 5 procent av företagets omsättning på 3,9 miljarder kronor från digitala produkter. 2020 har omsättningen vuxit till 4,4 miljarder och hela 50 procent ska komma från digitala produkter. En digital läsare är då värd 10 pund, medan de som fortfarande läser de tryckta tidningarna genererar 25 pund. Men eftersom de digitala kunderna är så många fler kompenserar detta mer än väl i slutändan

I strategin ligger med omedelbar början att det digitala skall komma först.

Av de 18 dagliga tryckta tidningarna finns det nästan inga kvar 2020. Det är tjocka veckotidningar utgivna på torsdagar på upp mot 150 sidor som kommer att gälla. Övriga dagar är det snabba uppdateringar i mobilen och på webben som gäller från starka lokala portaler. 5 dagstidningar är redan på gång att bli veckotidningar. Samliga titlar skall för övrigt relanseras under året och då klädas i en koncerngemensam layout-modell. Ashley Highfield är också övertygad om att kunderna som vill ha papperstidningar är beredda att betala. Prishöjningar är alltså att vänta på flera produkter som ännu inte kostar de 95 pence som en lokaltidning bör kosta i dagsläget, enligt Highfield.

Highfield har en bakgrund från Microsoft, men har också jobbat med it utveckling på BBC. Han jämför dagspressens kris med filmindustrins kris på 1980-talet med uttjänta biografer och videouthyrning i varje hörn. Dagstidningsbranschen har mycket att lära av filmindustrin har han sagt i en intervju. Det gäller att satsa på både innehållet och på mediet.  Idag är biograferna moderna, men bara en liten del av filmbolagens mix.  Vi älskar fortfarande den tryckta produkten, men den kommer bli en allt mindre del av vår mix.

Han vågar vara radikal och har skapat sin vision tillsammans med chefer i koncernen.

De chefer som inte velat vara med på resan har fått försvinna genom bakdörren.

Ashley Highfield tror på det lokala materialets attraktionskraft. Men det behöver inte vara journalister som hittar det.

Innehållsmixen i det lokala materialet är ungefär som idag, men 50 procent kommer från användarna mot 10 procent idag. Färre journalister med andra ord, men företagets USP, unika säljargument, är fortfarande lokala journalister på plats ute i lokalsamhället. Redigeringen av materialet ska göras av proffs på några få centers.

Det är sällan man ser en så detaljerad framtidsvision Den presenterades samtidigt som koncernen kom med helårsbokslutet, som visade en förlust på hela 1,6 miljarder kronor efter att man tvingats göra stora nedskrivningar av värdet på sina förvärv.

Skulderna uppgår till gigantiska 3,5 miljarder kronor och större delen av skulderna omförhandlades i vår. Visionerna har uppenbarligen fått bankerna att köpa framtidsstrategin även om refinansieringsprocessen, som avslutades nu i april kostade koncernen hela 127 miljoner kronor och räntorna på lånen landade på upp till 10,3 procent.

Highfields förvandlingsnummer ska ske inom givna kostnadsramar, men vi hade haft samma strategi även om badat i pengar har han sagt.

Börskursen som rasat 90 procent de senaste åren ligger nu strax under 6 pence. Men lyckas Highfields förvandlingsnummer kan han belönas rikligt. Är han kvar som vd 2014 kan han bl. a hämta hem drygt 10 miljoner aktier.

Styrelseledamoten Kjell Aamot, förre Schibsted-chefen, har hittills 403 000 aktier i bolaget värda med dagens kurs 270 000 kronor. Aamot som varit styrelseledamot sedan 2010 får halva sitt årliga styrelsearvode på 40 000 pund som aktier. Om han börjar köpa för egna pengar kan man kanske tro på att Londonbörsens enda regionala tidningsföretag också ska bli en vinnare på börsen.

Lars Herlin

mvredaktion

Johnston Press

Bolaget, med säte i Edinburgh, är ett av världens äldsta tidningsföretag bara 9 år yngre än Norrköpings Tidningar. Bolaget publicerar bland annat 318 lokala och regionala tidningar, varav 18 tidningar är dagliga och 156 tidningar är betalda veckotidningar, 97 är gratistidningar och 2 är söndagstidningar. Bolaget har 1 830 lokala journalister i Storbritannien och på Irland. Bolaget har expanderat genom lånefinansierade förvärv.  Här hittar du presentationen:  

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.