Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Eyewitness.nu gör temanummer om våldet i Charlottesville

Publicerad: 28 augusti 2017, 10:17

Omslaget till extranumret.

Bildjournalisten Magnus Sundberg släpper ett tvåspråkigt extranummer av sitt fotomagasin Eyewitness.nu Temat är de rasistiska våldsamheterna i Charlottesville.


Ämnen i artikeln:

New York Times

Bilderna som publiceras i temanumret från Charlottesville är tagna av den prisbelönte amerikanske fotografen Mark Petersen.

– Mark Petersen åkte dit på eget initiativ för att dokumentera händelserna. Han visste vilka personer som var vilka – och konfronterade dem. Under våldsamheterna blev han själv skallad och fick pepparspray på sig. Men han mötte nazisternas blickar. Och nu får vi se deras ansikten. Det är en mycket stark journalistisk dokumentation, säger Magnus Sundberg, bildjournalist och ansvarig utgivare för Eyewitness.nu.

Magnus Sundberg tycker det är viktigt att bilderna får spridning:

– Händelserna i Charlottesville skakade om hela världen. Men utvecklingen, att nazisterna tar allt mer plats i det offentliga rummet, är också något vi ser i Sverige. Till exempel under Almedalsveckan och även nu under Bokmässan. Det skrämmer mig. Just därför är det viktigt att ge bilderna ett så stort utrymme. Jag tror inte på att tiga ihjäl problemet.

Normalt förekommer Mark Petersens bilder bland annat i New York Times. Men tack vare att bildbyrån gillade magasinet Eyewitness.nu fick Magnus Sundberg till en bra överenskommelse och därmed möjlighet göra extranumret med Petersens material. Arbetet med magasinet har pågått i en dryg vecka. I dag trycks 1 000 exemplar i Laholm.

– Det är det som är positivt med att styra skeppet själv. Man kan vända om snabbt. Men jag hade inte klarat det utan hjälp från min redigerare och mina två bildredaktörer.

För första gången trycks magasinet både på svenska som engelska. Ett bra sätt att nå ut, säger Magnus Sundberg:

– Att det kommer ut på engelska gör att jag kan ta med mig exemplar till fotofestivalen i Perpignan, Frankrike, dit jag åker i veckan. På så sätt hoppas jag också kunna etablera kontakt med nya fotografer.

Eyewitness.nu startades av Magnus Sundberg hösten 2015. Sedan dess har han gett ut sex nummer och belönats med Publicistklubben Västras stora pris 2016.

– I dag har jag ett riktigt magasin att visa upp. Och jag har hunnit få ett bra erkännande. Det som måste till nu är att få snurr på ekonomin. För att överleva som kulturtidskrift behöver man ha prenumeranter.

Ambitionen i dag är den samma som vid starten:

– Jag vill att Eyewitness.nu ska vara ett vattenhål för den drivna bildjournalisten.

Läs också

Magnus Sundberg: ”Det är historien som driver mig”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

New York Times

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.