Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Expressens ”världsexklusiva” brev redan publicerat i Norran

Publicerad: 27 Januari 2011, 11:09

Expressen kallar sin publicering i dagens tidning världsexklusiv. Men Norran publicerade brevet från Stieg Larsson till hans bror redan 2007. (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

ExpressenNorran

Det handlar om ett mail skickat från Stieg Larsson till hans yngre broder Joakim Larsson, 20 dagar före författarens död.

Mailet, som finns återgivet i dagens Expressen, publicerades i Norran redan 30 maj 2007, som en del i ett större reportage.

Vi har fått en ursäkt från Expressen. De hade fått intrycket att det var världsexklusivt, men har nu insett att det inte var det, säger Norrans chefredaktör Anette Novak.

Niklas Svensson, som skrivit artikeln i Expressen, menar att de var först med att publicera hela brevet?

Vi publicerade de delar som var väsentliga, så det är mest hårklyverier.

Varför är det här viktigt?

I och med att det skadar vårt varumärke att säga att vi som lokaltidning inte har koll på vår hemmaplan. På vår hemmaplan ligger vi långt före Expressen.

Reportern Jenny Petersson skrev reportaget i Norran.

Vi gjorde ett jättereportage om familjen Larsson, och var då den första tidning som pratade med dem. Alla andra hade bara pratat med Eva Gabrielsson. Vi gav dem en röst först av alla.

Hade du sett hela brevet?

Jag tror att vi såg hela, det var länge sedan och jag har det inte kvar. Men det är ju mest hårklyverier om man väljer att publicera det i sin helhet eller delar av det. De menade ju att de var världsexklusivt först med brevet som sådant.

Expressen har nu rättat sin text: ”Expressen rättar: I en tidigare version av artikeln framstod det som att brevet inte tidigare varit känt. Tidningen Norran har dock tidigare publicerat delar av brevet.”

Expressen är först med att publicera Stieg Larssons brev i sin helhet, med samtliga detaljer om innehållet. Det är ett unikt material som aldrig tidigare publicerats, säger Expressens nyhetschef Andreas Johansson.

Det är helt rätt att Norran tidigare har publicerat delar av brevet i ett mycket välskrivet reportage redan 2007. Det kom till vår kännedom idag och vi förtydligar nu detta på nätet och i morgondagens papperstidning. Expressen försöker alltid vara mycket generösa med cred och hade vi känt till Norrans publicering redan igår så hade det framgått i dagens artikel.

Norran har nu lagt upp hela reportaget på sajten.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenNorran

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.