Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Expressens ursäkt räcker inte

Publicerad: 3 Juni 2003, 06:51

Kvällspressen har i år flera gånger gått ut och bett om ursäkt för publiceringar de gjort. Ett skäl är att man vill undvika PO-anmälningar och klander från PO och PON. Det lyckas inte alltid.


Expressens ursäkt till Marie Fredriksson gör inte den allvarliga publicitetsskadan ogjord. Därför bör tidningen fällas i opinionsnämnden anser press- ombudsmannen, PO, Olle Stenholm.
Den 31 januari i år påstod Expressen att den cancer som Marie Fredriksson drabbats av, och som tidningen tidigare skrivit om, hade spritt sig.
Sångerskan reagerade mycket starkt.
Detta var det scenario hon mest av allt fruktade och hon var rädd för att uppgifterna kom från hennes läkare.
Det gjorde de inte.
Tidningens bild av hennes sjukdom saknade verklighetsgrund och detta gick hon genom sin agent omgående ut och förklarade i ett pressmeddelande.
Ungefär en månad senare kom ett brev med krav på skadestånd från Marie Fredriksson till Expressen. Det gick bland annat gick ut på att hon ville ha en ursäkt lika stor som artikeln med de felaktiga uppgifterna samt hänvisningar till den både på löpsedel och förstasida.
Hon krävde dessutom tidningen på ett skadestånd på 500 000 kronor som hon vill skänka till Cancerfonden.
Strax efteråt publicerade Expressen en ursäkt i en insidestext med puff på ettan.
Pressombudsmannen välkomnar att Expressen publicerade ett beklagande till Marie Fredriksson.
Det uttrycker, anser han, en ansvarskänsla när en tidning offentligt medger ett publicitetsfel, men det räcker inte i det här fallet. Ursäkten gör inte den allvarliga publicitetsskadan ogjord. Expressen bör därför, skriver Olle Stenholm, klandras av opinionsnämnden.
Leif Silbersky, Marie Fredrikssons juridiska ombud, tycker att PO:s  slutsats är ”väldigt positiv”.
– Han har träffat både juridiskt och pressetiskt rätt. Publiceringen var kränkande för Marie Fredriksson, men han har även beaktat omgivningens reaktioner.
Expressens ursäkt var, enligt Silbersky, ”alldeles för klen”.
– Den borde ha varit lika stor som artikeln med de felaktiga uppgifterna och även blivit uppmärksammad på löpet.

Djupt beklagande
Otto Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen, vill helst inte kommentera ärendet förrän opinionsnämnden sagt sitt, men understryker att han redan innan Expressen fick Marie Fredrikssons brev med skadeståndskrav förgäves sökt hennes agent och bett henne höra av sig.
Han framhåller också att det var på eget initiativ och med egna ord han bad Marie Fredriksson om ursäkt, inte under hot om en eventuell rättslig prövning.
– Jag hade själv kommit fram till att det vi skrivit om henne var olyckligt och beklagade det därför djupt på framträdande plats, på första sidan.
Ärendet går nu vidare till opinionsnämnden och avgörs där under hösten. Den rättsliga prövningen av publiceringen äger rum i augusti.
PIA ESTMER
Pia Estmer

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.