Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag31.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Expressens S-enkät får inga rosor

Publicerad: 16 Januari 2012, 10:02

Expressens journalistik är lysande om man vill avsätta politiker och samtidigt sälja lösnummer skriver tidningen Folket. (Korrigerad)


Ämnen i artikeln:

Niklas Svensson

I förra veckan presenterade Expressen en stor enkät med s-politiker i riksdagen, landsting och kommuner.

Folkets ledarskribent har reagerat kraftigt på den. Rubriken på den ledare som tar upp kvällstidningens bevakning är En journalistik som är livsfarlig för demokratin. Bland annat vänder han sig mot en frågeställning:

på frågan: Var går din gräns för när Håkan Juholt bör bytas ut som partiledare? erbjuds man tre alternativ: Under 30 procent, Under 25 procent eller Under 20 procent.

Hur man än svarar blir konsekvensen alltså att man kräver Håkan Juholts avgång. Frågorna saknar svarsalternativet att man har förtroende för Juholt och att man anser att han bör sitta kvar. Den S-politiker som har förtroende för sin partiledare diskvalificeras således per automatik från att delta i undersökningen. Den informationen får emellertid inte plats under de svarta rubrikerna i kvällspressen.

Så skapar man den nyhet man vill ha och så förvandlar man en högst relativ sanning till en absolut.

Expressens politiske reporter Niklas Svensson är den som skickade ut frågorna. Han förstår att det finns besvikelse hos många socialdemokrater då undersökning efter undersökning visar på att den vändning för partiet som de hoppas på inte kommer.

Sedan kan man alltid diskutera frågornas formuleringar. Kanske skulle det ha varit en nedre gräns på fyra procent. Skulle du ha förtroende för Håkan Juholt som partiledare även om S åker ut ur riksdagen?

När det gäller opinionsundersökningar finns det ingen 100-procentig tillförlitlighet, menar Niklas Svensson.

Men jag har varit extremt tydlig och redovisat frågornas utformning. Sedan är det upp till läsarna att avgöra.

Håkan Juholt har i egenskap av riksdagsman själv fått enkäten. Och han har blivit intervjuad av Niklas Svensson efter det och efter Expressens artikel om resultatet.

Men han har inte kommenterat den på något sätt, säger Niklas Svensson.

Tror du att den här typen av journalistik kan påverka politiken?

Partierna gör själva en oerhörd massa undersökningar. Och de påverkar politiken. Men att de som vi gör och har gjort tror jag inte påverkar politiken. Det kan jag inte tänka mig.

Korrigering, i en tidigare version stod detg felaktigt att det var tidningen Folkbladet som stod för kritiken.

Ämnen i artikeln:

Niklas Svensson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.