Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Expressen trampar snett i granskning av rättsväsendet”

Expressen granskningar av rättsväsendet hamnar, tyvärr, väldigt fel. Förfarandet påminner mycket om hur man jobbar på högerextrema nyhetsbloggar som Samhällsnytt och Nyheter idag, skriver Flammans tf. chefredaktör Tor Gasslander.

Publicerad: 27 juni 2019, 08:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tor Gassander, tf chefredaktör Flamman. Foto: Flamman.


I dagarna har Expressen publicerat de två första delarna av en granskning av rättsväsendet. Det är bra. Granskningar av rättsväsendet är en av tidningarnas viktigaste uppgift. Här har också framförallt kvällstidningarna gjort ett förtjänstfullt jobb under lång tid. Granskningarna fokuserar också särskilt på mäns våld mot kvinnor. Den första delen handlar om våldtäkter, den andra om män som slår sina partners.  Också det är bra. Också där har kvällstidningarna länge legat i framkant.

Men Expressen granskningar hamnar, tyvärr, väldigt fel.

De allra flesta journalister har nog jobbat med en vinkel som man är helt säker på stämmer – men som man inte riktigt har kunnat belägga. Då är det förstås frestande att glida lite på grunderna. I Expressengranskningens fall tycks tesen vara att rättssystemet konsekvent missgynnar kvinnor och ger ”straffrabatter” (i sig ett förfärligt dumt uttryck) till våldsamma män. Jag är övertygad om att åtminstone första delen av den tesen som stämmer. Det är däremot inget som Expressen har lyckats visa.

I stället bygger man en bild av indicier.

Förfarandet påminner mycket om hur man jobbar på högerextrema nyhetsbloggar som Samhällsnytt och Nyheter idag. Man ljuger inte: när Expressens reporter använder sig av mellanrubriken: Högsta domstolen: ”han ville ge henne en läxa”, är det tekniskt sett korrekt. Så står det i domen. Vad som refereras är dock inte alls HD:s hållning, utan det vittnesmål från gärningsmannen som finns återgivet i domen.

När Expressen granskning kritiserats, bland annat av juridikkunniga som menar att tidningens tolkning av domarna stämmer dåligt överens med verkligheten, har kritiken avfärdats. Juristerna har i stället antytts vara en del av problemet. Också det påminner om hur Samhällsnytt jobbar.

Det skrämmande här är förstås inte att en enskild reporter har hamnat snett i en granskning. Sånt händer. Kanske har hen missförstått, kanske finns det uppgifter man inte kan skriva ut som stärker hens övertygelse om att ha rätt. Vad vet jag.

Men de ansvariga – redaktörer och ytterst ansvarig utgivare – vet rimligen vad de gör. Det vet vi eftersom Expressen som sagt har en lång tradition av utmärkt rättsbevakning. Gör de på detta viset för klick och pengar är det tråkigt, men kanske inte helt chockerande. Men försöker man ta något slags samhällsansvar är felet mer grundläggande. Att publicera vilseledande artiklar rättar inte till några orättvisor, utan framstår snarast som ett försök att åka snålskjuts på en samhällskritisk feminism som plötsligt blivit köpstark.

Kan vi hoppas på att den tredje delen i den pågående granskningen blir den första som inte sätter den goda ambitionen på skam?

Tor Gasslander
tf. chefredaktör Flamman.

Läs också:

Frida Sundkvists replik: ”Ingen har kunnat belägga ett enda sakfel”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.