Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Expressen skänker 50 000 till Dawit-insamlingen

Publicerad: 22 november 2018, 07:30

På lördag avslutar Stödföreningen Dawit Isaak sin crowdfundingkampanj. Expressen har gått in med 50 000 svenska kronor och ytterligare två stora bidrag kommer att komma in på torsdagen. Men än är det långt till målet.


Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakBrit Stakston

För en dryg månad sedan lanserade Stödföreningen Dawit Isaak en crowdfundingkampanj där de insamlade pengarna ska gå till distribution och nyutgivning av den fängslade journalisten Dawit Isaaks bok ”Hopp: historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter”. Boken kommer att delas ut till samtliga EU-parlamentariker och andra opinionsbildare. Målet är att crowdfundingkampanjen, som pågår till och med lördag den 24 november, ska samla in 200 000 kronor.

I slutet av oktober rapporterade Medievärlden att antalet bidrag dittills varit få. Då låg insamlingen på 11 588 kronor. I dag har siffran stigit till 72 168. Men ännu är det alltså långt till målet om 200 000 kronor.

– Det är i kampanjers slutskede som allt brukar falla på plats så vi är hoppfulla. Alla bidrag räknas, säger Blankspots Brit Stakston, som är engagerad i stödföreningen.

Bland dem som skänkt en större summa pengar finns Expressen, som bidragit med 50 000 svenska kronor. Och ytterligare två stora bidrag kommer att komma in på torsdagen, enligt Brit Stakston.

– I dag är det en dag då fantastisk journalistik firas. Skriven av landets bästa journalister. Samtidigt firar hela kommunikationsbranschen sin kreativitet. Allt detta skapat i frihet. Om alla på dessa galor bidrog skulle vi kunna nå långt!

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan hösten 2001. Officiellt står han anklagad för brott mot rikets säkerhet. Men hans fall har aldrig prövats rättsligt.

På Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex hamnar Eritrea näst längst ned, på plats 179 av 180. Bara i Nordkorea anses situationen för journalister vara värre.

Läs också

Få bidrag till nyutgivning av Dawit Isaaks bok (2018-10-29)

Födelsedagsmanifestation för Dawit Isaak (2018-10-26)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dawit IsaakBrit Stakston

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News