Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag29.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Expressen-reporter Årets folkbildare

Publicerad: 16 Mars 2009, 05:48

Anna Bäsén, medicinreporter på Expressen, har utsetts till Årets folkbildare 2008. Hon har i flera artiklar kritiskt granskat behandlingsmetoder inom alternativmedicinen.


Ämnen i artikeln:

Expressen

”Bland de verkningslösa metoder hon granskat ingår homeopati, överdosering av vitaminer och mineraler samt vissa pseudovetenskapliga blodanalyser. Föreningen anser att Anna Bäséns insatser är särskilt betydelsefulla eftersom massmedia ofta har en förbluffande godtrogen inställning till alternativmedicin”, står det bland annat i prismotiveringen.

Anna Bäsén varnar för alternativmedicinare som ställer diagnoser som leder till att fullt friska personer tror att de är sjuka. Hon uppsökte själv en alternativ hälsoklinik som konstaterade att hon hade svamp i lymfsystemet, trots att hon tidigare genomgått en noggrann hälsoundersökning.

–    Det har bara en aidssjuk i sista stadiet eller en döende cancerpatient. Mineralerna för tusentals kronor som jag ordinerades innehöll så höga halter av magnesium att jag hade kunnat få hjärtproblem om jag ätit dem, säger Anna Bäsén till expressen.se.

Priset Årets folkbildare och en check på 25 000 kronor delas ut av Föreningen Vetenskap och folkbildning.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.