Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Expressen krävs på skadestånd

Publicerad: 14 Januari 2004, 15:02

- Vi kommer att kräva skadestånd av Expressen. Så säger Södermanlands Nyheters ansvarige utgivare Göran Carstorp med anledning av kvällstidningens artikel den 26 december.


Han anser att Expressen tänjt på citaträtten alltför mycket i sin artikel om Bo Holmbergs och hans söners första jul utan Anna Lindh. Ett brev där Södermanlands Nyheter gör sin inställning klar gick den 30 december till Expressen. Något svar har inte kommit.
– Den långt gående citaträtt som vi har syftar till att föra debatt, säger Göran Carstorp.
– Citat har verkshöjd. Någon annan har inte rätt att använda dem för att göra levande text.
Södermanlands Nyheters artikel, en längre intervju med landshövding Bo Holmberg, var skriven av Ann-Katrin Drevfjäll. Ur den har Expressens reporter hämtat direkta citat och stycken ”som är mer eller mindre ordagranna”. På ett par ställen anges varifrån tidningen fått uppgifterna. Även vilken reporter som skrivit texten.
Göran Carstorp anser att det finns en parallell till kvällstidningarnas flitiga citerande ur den exklusiva DN-intervjun med JAS-olyckans enda offer (1993). DN och Expressen gjorde då upp i godo, medan Aftonbladet valde att gå den rättsliga vägen. Tidningen fälldes i samtliga tre instanser.
– Jag tycker att Expressens agerande är principiellt viktigt. Kvällstidningarna åker rätt mycket snålskjuts på landsortstidningarnas arbete, säger Göran Carstorp.
– Expressen är dessutom medveten om att Bo Holmberg aldrig skulle ställa upp i en intervju för tidningen.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.