Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Expressen klandras för politikerkritik

Publicerad: 28 Mars 2012, 06:54

Lokalpolitikern borde skämmas, skrev Expressen. Men det beslut hon kritiserades för togs av hennes företrädare.


Den 30 mars 2011 publicerade Expressen en artikel om 44 lokalpolitiker som påstods bryta mot lagen och därför ”borde skämmas”. Utgångspunkten var en granskning av hur kommunerna följer lagen om stöd och service till funktionshindrade (LSS).

En av de utpekade politikerna anmälde publiceringen med motiveringen att det var hennes företrädare som fattat det beslut som tidningen kritiserat. Hon var också kritisk till sättet Expressen kontaktat henne på (hon låg vid tillfället på sjukhus och hänvisade till socialnämndens ordförande, men hennes namn och bild publicerades ändå).

Expressen menar att de inte pekat ut den kvinnliga politikern som ansvarig för beslutet och tror inte heller att läsarna uppfattade det så. De tycker också att hon som ledamot av socialnämnden har ett ansvar för en funktionshindrad (av Expressen omskriven) persons nuvarande situation.

Men att påstå att hon bryter mot lagen och bör skämmas är inte rimligt, anser PO. PON går på samma linje och bedömer att anmälaren åsamkats en oförsvarlig publicitetsskada. Expressen klandras därför för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.