Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Expressen klandras för kokainvideo med Persbrandt

Publicerad: 25 Februari 2015, 14:03

Expressen klandras av Pressens Opinionsnämnd för en smygtagen video där skådespelaren Mikael Persbrandt tar kokain.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Allmänhetens Pressombudsman skriver i sin bedömning att allmänintresset kring en skild persons intag av narkotika i regel är litet, och att argumentet att allmänintresset skulle öka för att personen är känd är tveeggat. Dels för att det är svårt att utvärdera, dels för att om det faktiskt var sant skulle en mer ansvarig hållning från en utgivare vara att undvika att exponera kändisar som knarkar.

Visserligen är Mikael Persbrandt en av landets mest kända skådespelare, men han har inte ett samhällsbärande uppdrag där medborgarna har rätt att utkräva ansvar av honom. Att han är så känd gör att intresset och nyfikenheten kring honom är stor, men det innebär inte automatiskt att allmänintresset ökar för allt han har för sig. Även en kändis har skyddade sfärer, dit integritetskänsliga områden som hälsa, sexualitet och missbruk hör, skriver PO vidare.

Den publicerade filmen var också två år gammal ”vilket medför att tidningen inte kan göra anspråk på att redovisa aktuella omständigheter”.

Rapporteringen har enligt PO ett begränsat allmänintresse samtidigt som den är mycket integritetskränkande och avslutar ”Publiceringen av själva filmen innebär en publicitetsskada som går utöver tidningspubliceringen. Filmen skadar anmälare på ett oförsvarligt sätt genom att exponera honom i en mycket utsatt situation.”

Pressens Opinionsnämnd går på PO:s linje och klandrar tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.