Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Expressen klandras för att ha exponerat åttaåring

Publicerad: 23 April 2008, 04:52

Expressen klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed genom att ha exponerat ett barn på omslaget till sin söndagsbilaga Hallå! Exponeringen skedde i mars i fjol i samband med presentationen av en aktuell bok.


Den åttaåriga flickan var bra på att läsa versaler, hävdade hennes pappa, som menade att hon inte skulle behöva läsa på ett tidningsomslag om ett dödshot mot sig och sin mamma. Mamman fanns också med på bild. Att det rörde sig om ett fiktivt hot i en bok kunde man inte begära att åttaåringen snabbt skulle förstå, ansåg han.

Pappan anmälde Expressens söndagsbilaga Hallå! med utgångspunkt i rubriken ”A (för- och efternamn i versaler) chockad över ny bok med falska uppgifter om DÖDSHOT MOT SIN DOTTER”.

Flickan pekades entydigt ut, A har bara ha en dotter, och barn är särskilt skyddsvärda, även barn till kända personer, konstaterar PO. Opinionsnämnden instämmer, exponeringen kan inte anses pressetiskt godtagbar, varför Expressen klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.