Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Expressen klandras av PON

Publicerad: 9 Februari 2015, 11:57

En artikel om den ökända "smisksekten" ledde till anmälan och klander.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Författaren till boken ”Tuktad till frihet”, Magnus Utvik, berättade i artikeln om hur barn utnyttjats av den ännu aktive ledaren Hans Scheike och hur de nu vuxna kvinnorna fortfarande led av men efter de sadistiska övergreppen.

Expressen hade varit i kontakt med den idag 90-årige Scheike och de två kvinnor som lever med honom, men de hade avböjt att medverka. Efter flera publiceringar om Scheike anmälde han och de två kvinnorna Expressen till PO. Deras invändningar var bland annat att de inte är en sekt utan självständiga individer, och att det inte var något brott att ”sälja smiskfilmer”. De menar också att allmänheten kan uppfatta artiklarnas vinkling som att det finns nya offer, vilket PON håller med om.

Opinionsnämnden instämmer därmed i PO:s bedömning att Expressen inte kan undgå klander för rubriken ”Smisksekt avslöjas för barnövergrepp” i Expressen TV och finner därmed att tidningen har åsidosatt god publicistisk sed.

I ett separat beslut finner PON inte skäl till klander av Värnamo Nyheter, Jönköpings-Posten, Tranås Tidning eller Smålänningen, som också uppmärksammat Magnus Utviks bok om Hans Scheike.

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.