Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Expressen bryter med frilans efter nya anklagelser

Publicerad: 16 november 2017, 11:30

Foto: Linnéa Kihlström

Expressen slutar anlita den frilansmedarbetare som nyligen polisanmäldes för ett gammalt sexbrott. Tidningen vill inte kommentera varför, men Medievärlden kan berätta om två incidenter som ska ha skett i en fotostudio i somras.

Ämnen i artikeln:

SJFSexismBonnier NewsExpressen

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I slutet av oktober berättade Medievärlden om sexism och övergrepp på Expressen under början av 2000-talet. Bland annat berättade vi att en manlig frilansmedarbetare polisanmälts för ett sexuellt ofredande han uppges ha utsatt en nyanställd vikarie för när de var ute på ett gemensamt jobb 2003. Anmälan gjordes i svallvågorna av #metoo, men lades ned direkt eftersom det eventuella brottet är preskriberat.

Bonnier News HR-chef Paulina Holm sade i en intervju med Medievärlden då att den 14 år gamla händelsen – när den uppmärksammades – utreddes och hanterades ”enligt sedvanliga rutiner med de som var berörda”. Hon bekräftade också att den utpekade Expressen-frilansaren ”har anlitats för uppdrag av oss både då och nu.”

Men i helgen avslöjade Medierna i P1 att Expressen avslutat allt samarbete med frilansmedarbetaren. Anledningen var, enligt en källa till Medierna, att nya anklagelser riktats mot mannen. Att Expressen slutat anlita mannen bekräftas av Paulina Holm i ett mejl till Medievärlden. Men hon vill inte svara på några frågor om vad som ligger bakom beslutet.

”Fram till nyligen anlitades frilansarbetaren sporadiskt men vi anlitar inte honom längre. Vi har inga ytterligare kommentarer.”

Medievärlden har nåtts av flera berättelser om olämpligt och gränslöst beteende från mannen i samband med jobb. Det har även kommit nya anklagelser om övergrepp. Nu kan Medievärlden berätta om två tidigare okända incidenter som båda ska ha skett i en fotostudio i somras.

En ung vikarie berättar att hon mött den mångåriga Expressenfrilansaren i tidningens korridorer och låtit sig övertalas att fotograferas av honom vid ett senare tillfälle utanför arbetstid.

– Jag visste att han var flitigt anlitad av tidningen och hade goda relationer till flera av cheferna. Det gjorde att jag fick förtroende för honom.

Väl i studion styrde frilansmedarbetaren gång på gång in samtalsämnena på sex och besöket slutade med ett ofrivilligt närmande, berättar hon. Kvinnan upplevde situationen som mycket obehaglig. Vid nästa fototillfälle frågar mannen, enligt kvinnan, om han inte ska få någonting för jobbet. Kvinnan säger då nej, men mötet slutar enligt henne med ett övergrepp. Efter att hon beskrivit vad hon varit med om för en Expressen-kollega uppmanas hon att vända sig till sina chefer.

– Men det är först nu, i samband med #metoo, som jag känt mig stark nog att berätta. Jag har fått kraft av att höra andra kvinnors berättelser. Och insett att det krävs att jag berättar för att inte fler ska utsättas för honom. Det handlar inte bara om mig längre.

Du arbetade som vikarie när det här inträffade. Hur påverkade det dig och din jobbsituation?

– Det är förstås svårare att säga ifrån när man har en osäker anställning. För även om man vet att man blivit utnyttjad så gör de osäkra villkoren i branschen att det är svårt att berätta.

Vad har du upplevt som värst i den här historien?

– Det värsta har nästan varit att ta in hur liten jag blev i den situationen. Jag tycker själv att jag är en bestämd tjej som vågar säga ifrån när det behövs. Men där och då bara låste sig allting.

När kvinnan läste Medievärldens granskning av Expressen kände hon igen mannens tillvägagångssätt och anade att det rörde sig om samma person. Att han kunnat vara kvar – trots att en tidigare kvinna larmat om hans beteende – kändes som ett slag i magen, berättar hon:

– Jag tycker att hon var modig som vågade larma sin chef direkt. Om Expressen tagit det på allvar och avslutat samarbetet med mannen hade inte fler behövt utsättas för honom.

Medievärlden har även varit i kontakt med fler kvinnor som säger sig ha utsatts för oönskade sexuella närmanden av frilansmedarbetaren men inte vill uttala sig i artikeln.

Efter Medievärldens förra publicering har alltså Expressen beslutat att avsluta samarbetet med frilansmedarbetaren.

– Det är det enda rimliga. Och jag vill verkligen tro att de och andra företag agerar för att de inser allvaret i det här beteendet – och inte bara på grund av uppståndelsen kring #metoo, säger kvinnan som Medievärlden intervjuat.

Kvinnan har ännu inte tagit ställning till om hon kommer att gå vidare på något annat sätt.

Jan Spångberg är SJF:s fackklubbsordförande på Expressen. Han berättar för Medievärlden att han har informerats om att det har riktats anklagelser mot frilansmedarbetaren.

Vad han vet har Expressen inte inlett någon utredning av någon medarbetare med anledning av uppgifter som framkommit under #metoo. Men uppropet har föranlett ett internt arbete från fackets sida:

– Ja. Vi i fackklubben har gått ut och uppmanat berörda att berätta. Vi har också tydliggjort att alla former av sexuella trakasserier är oacceptabla på Expressen.

Efter att facket efterlyst vittnesmål har Jan Spångberg tagit del av en del berättelser. Samtliga av dessa gäller saker som ska ha skett långt bak i tiden, säger han:

– Jag har haft ett antal samtal med medarbetare om olika historiska situationer.

Upplever ni att medarbetarna vågar prata med facket och ledningen om sina upplevelser?

– Ja, så vitt vi kan bedöma. Men, det är en fråga som är svår att svara på. Mörkertalet kan vara stort.

Medievärlden har sökt den utpekade frilansmedarbetaren för en kommentar, men han har inte återkommit.

Läs också

BLOGG: Expressen försökte hindra Medievärldens publicering

Utbredd sexism och övergrepp på Expressen tidigt 2000-tal

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev