Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Expressen belyser islamofobin

Publicerad: 3 Februari 2015, 11:08

En ny artikelserie i Expressen, "Hatet mot slöjan", sätter fokus på rasismen och våldet som drabbar muslimska kvinnor.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Muslimska kvinnor som bär slöja är särskilt hårt drabbade av islamofobi. Ofta tvingas de utstå trakasserier och ett fördomsfullt bemötande i vardagen. I Expressens nya artikelserie ”Hatet mot slöjan”, som har premiär idag, berättar bland andra den 20-åriga lärarstudenten Ramla Abdullahi hur hon blivit spottad på och kallad för skällsord.

Evin Ismail, hatbrottsforskare vid Uppsala universitet, har gjort en sammanställning av hatbrotten mot muslimska kvinnor för Expressens artikelserie. Där finns fruktansvärda attacker som den på Hornsgatan i Stockholm förra sommaren, där en cyklist stannade upp framför en slöjbärande kvinna, kräver att hon ska ”ta av sig talibantrasan”, drar av henne plagget och ger henne flera knytnävsslag i bröstet.

Medievärlden fick tag på artikelseriens författare, Diamant Salihu, via mejl:

Hur har ni valt ut de medverkande kvinnorna?

– Jag har vänt mig till både personliga kontakter och till engagerade personer i olika kvinnoföreningar och försökt att hitta kvinnor som upplevt hat riktade mot sig just för att de bär slöja. Jag hittade fem som var beredda att framträda offentligt och berätta. De har olika erfarenheter av vardagsrasismen, hot, misshandel och subtil rasism som många tyvärr upplever dagligen.

Vad vill ni uppnå med serien?

– Sätta fokus på kvinnorna som bär slöja och som upplever hatet som en del av sin vardag. Det blir ofta mycket fokus på experter och rapporter men mer sällan på de som faktiskt berörs. Därför tycker jag också att det är väldigt viktigt att fem starka och modiga kvinnor får hamna i fokus och berätta sin historia framför kameran. För ingen annan än de själva kan säga hur de upplever tonen i samhället, säger Salihu.

– Jag tycker att de fem som medverkar med sina erfarenheter ger en ganska bred bild av hur det är att vara muslimsk kvinna och bära slöja.

Hashtaggen #Hatetmotslöjan verkar kapad på Twitter, hade ni räknat med det?

– Vad jag sett har det varit några få personer som försökt kapa taggen, men fler som twittrat eller retweetat för att sprida Ramlas starka historia. Men det är väl också bra om rasister läser det här och sprider hashtaggen #HATETMOTSLÖJAN? För jag tror att de, mer än andra invånare, behöver få en mer nyanserad bild av beslöjade kvinnor, menar Diamant Salihu.

– Det bor ändå 1,7 miljarder muslimer på vår planet, vilket av rasister ofta utmålas som en enda homogen grupp. Det är ju korkat och tyvärr leder den här rasismen till att de beslöjade kvinnorna oftare blir måltavlor för muslimhatet.

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.