tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Expo-medarbetare får Raoul Wallenberg-priset

Publicerad: 27 augusti 2018, 06:09

Jonathan Leman, Stiftelsen Expo. Bild: Expo/David Lagerlöf

Jonathan Leman, researcher på Expo, tilldelas Raoul Wallenberg-priset om 100 000 kronor för sin kartläggning av vit-maktmiljön.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Till stiftelsen Expo kom Jonathan Leman 2009. För Expos räkning har han de senaste åren kartlagt extremhögern i sin roll som researcher. Utöver det föreläser han om vitmakt-miljön.

”På många håll i samhället saknas det kunskap om högerextremism och det hot den utgör mot demokratin. Där det är brist på kunskap finns ofta också undfallenhet och brist på civilkurage. Man viker ned sig i stället för att stå kvar när det blåser. Jag har bestämt mig för att det är min uppgift att få folk att våga stå kvar. Därför är jag oerhört stolt över att få det här priset”, säger Jonathan Leman i ett pressmeddelande.

De 100 000 kronor som priset också innebär ska ta Jonathan Leman till Nordamerika och Europa i studiesyfte. Där hoppas han kunna knyta kontakt med människor som precis som honom arbetar för demokrati och mot högerextremism och rasism.

Priset delas ut på hotel Rival i Stockholm i dag, på Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet. Där för att dela ut priset är FN:s före detta vice generalsekreterare Jan Eliasson.

Juryn består av Olle Wästberg (ordförande), Dilsa Demirbag-Sten, Johan Rahm, Amanda Lundeteg, Leo Razzak, Martin Schibbye och Cecilia Åhlberg.

Juryns fullständiga motivering lyder: ”Jonathan Leman är en av Sveriges främsta kännare av antisemitiska rörelser. Han har outtröttligt, under många år, arbetat mot antidemokratiska och antisemitiska rörelser. Jonathan rustar allmänheten mot en auktoritär framtid och utbildar ungdomar till framtida demokratiska medborgare.

Genom tidskriften Expo kartlägger och bevakar Jonathan vit-maktmiljön och sprider kunskap om antisemitiska, högerextrema och främlingsfientliga grupper. Även om historien inte upprepar sig på samma sätt så kan vi höra ekon från den i vår tid. Jonathan Leman arbetar i Raoul Wallenbergs anda, det Raoul kämpade mot är inte historia.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev