Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Eva Hamilton slår tillbaka mot tribunalen

Publicerad: 29 november 2011, 14:48

SVT har fått skarp kritik av krigsförbrytartribunalen för en dokumentär om Srebrenicamassakern.


Ämnen i artikeln:

Eva HamiltonSVT

Dokumentären Staden som offrades sändes i SVT den 28 augusti i år. På svt.se skriver man att ”med nya källor och unika bilder ger det norska teamet en delvis ny och kontroversiell bild av den blodigaste händelsen efter andra världskriget.”

Men den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag har i ett brev till SVT:s chef Eva Hamilton påpekat flera felaktigheter i dokumentären, berättar DN i dag.

Eva Hamilton kommenterar nu kritiken i ett pressmeddelande:

”SVT har sänt mer än 25 dokumentärer med olika infallsvinklar och olika betoningar om det forna kriget i Jugoslavien.  Därtill har vi gjort hundratals nyhetsinslag och andra program. Ju längre tiden går, desto mer kunskap får vi om denna sorgliga och brutala tid i moderna Europas historia.

Den norska dokumentären ‘Staden som offrades’ som vi sände tidigare i höstas bidrar ytterligare till att problematisera det folkmord som ägde rum i Srebrenisca. Att det handlar om ett folkmord nämns uttryckligen i filmen, med just detta utryck, ‘folkmord’. Man använder också ordet ‘massaker’.

Brevet från Haag- tribunalen är anmärkningsvärt. I min värld ska en domstol döma, inte med olika skrivelser försöka påverka journalistiken och det fria ordet. Här kräver man uttryckligen av det man kallar statstelevisionen, dvs SVT,  att nästa gång vi gör ett program om folkmordet i Screbrenica, så ska företrädare för domstolen intervjuas.

Jag anser att det är allvarligt och hoppas att detta är en enstaka omdömeslöshet hos Haag-tribunalen.

Brevskrivaren visar inte på några faktafel i filmen, utan beskriver utförligt att de domar i Haag som slagit fast att katastrofen i Screbrenica var just ett folkmord. Det verkar tveksamt om brevskrivaren har tagit del av den film med svensk speaker som sändes i SVT.”

Ämnen i artikeln:

Eva HamiltonSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.