onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Europaparlamentet antog resolution för Gui Minhai

Publicerad: 25 november 2016, 12:06

Gui Minhai

I går antog Europaparlamentet en resolution om den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai. Det efter en debatt där bland annat KD:s europaparlamentariker Lars Adaktusson, initiativtagare till resolutionen, ingick.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I över ett år, sedan oktober 2015, har Gui Minhai suttit fängslad i Kina utan rättegång. Okända män kidnappade honom utanför hans semesterboende i Thailand och förde honom till Kina där han fängslades. I samma veva greps flera av Gui Minhais kollegor på förlaget Mighty Current, som givit ut regimkritisk litteratur.

Formellt anklagas Gui Minhai för inblandning i en trafikolycka för många år sedan. Men mycket tyder på att det egentliga skälet till bortförandet är Gui Minhais kritiska förlagsverksamhet. Såväl människorättsorganisationer som svenska UD har fördömt Kinas agerande.

Nu har den den svenske europaparlamentarikern Lars Adaktusson fått stöd för en resolution i vilken den kinesiska regimen kritiseras och vidare ställs krav på en omedelbar frigivning av Gui Minhai.

”När vi uppmärksammar Gui Minhai handlar det liksom i fallet Dawit Isaak om att värna yttrande- och tryckfrihet. Allmänt måste vi från EU:s sida mycket tydligare ställa krav på Kina när det gäller efterlevnaden av mänskliga rättigheter”, säger Lars Adaktusson.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev