Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

EU:s vänstergrupp ger Assange journalistpris

Publicerad: 16 april 2019, 12:17

Julian Assange 2014. Foto: Wikimedia.

Den häktade Wikileaks-grundaren Julian Assange får, tillsammans med två andra visselblåsare, GUE/NGL:s pris till journalister och visselblåsare. Vänsterpartiets Malin Björk försvarar pristagaren – men är kritisk mot att Assange inte infunnit sig i Sverige för utredning om misstänkta sexualbrott.


EU-parlamentets vänstergrupp GUE/NGL instiftade 2017 ett pris till minne av den maltesiska journalisten Daphne Galizia – som mördades efter att hon granskat korruption i ö-nationen. I GUE/NGL ingår svenska Vänsterpartiet och olika vänsterpartier från runt om i Europa.

Årets utmärkelse går till Wikileaksgrundaren Julian Assange. Det skriver Wikileaks på sitt Twitterkonto. Uppgiften bekräftas även av Vänsterpartiets representation i EU. Som mottagare av priset för han ta emot 5.000 euro.

Julian Assange sitter just nu sitter häktad i London för att han infann sig i rätten för sju år sedan. Vid den tidpunkten fick han asyl på Ecuadors ambassad, dit han tagit sig efter att ha släppts mot borgen. Han var då eftersökt i Sverige, eftersom han misstänks för två fall av våldtäkt. Anklagelser han nekar till. USA har begärt honom utlämnad, officiellt för att han ska ha hjälp den tidigare soldaten Chelsea Manning att försöka knäcka ett lösenord för att kunna komma åt sekretessklassade uppgifter. Själv är Julian Assange rädd för att han ska dömas till döden i USA.

Vänsterpartiets ledamot i EU-parlamentet, Malin Björk, säger att Wikileaks avslöjanden om krigsförbrytelser i Irak-kriget gör honom till en visselblåsare. Hon menar dock att det inte är ett försvar för att han inte infunnit sig för utredningen kring de misstänkta våldtäkterna.

– Jag är oerhört kritisk mot att han inte infann sig i Sverige och infann sig och lät sig stå till svars för de brott han anklagades för. Återupptas utredningen mot honom tycker jag att han direkt ska infinna sig i Sverige. Han har själv haft ganska kvinnofientliga och icke-feminitiska utspel som jag tycker är förkastliga.

Borde ni inte ha premierat Wikileaks gärning i stället för honom som person?

– Det kan man tycka men i syvende och sist blir det enskilda personer som måste skyddas, i hans fall mot en utlämning till USA. Däremot ska han stå till svars för anklagelser om sexualbrott och behandlas som alla andra.

Priset gav också till svenskan Yasmine Motarjemi, som varit visselblåsare hos Nestle och varnade för farliga ämnen i barnmat, och Rui Pinto, som var källan till Football Leaks källa. Priset utses av en jury.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News