Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

EU planerar beskattning av IT-jättar

Publicerad: 16 Mars 2018, 06:48

Enligt Financial Times arbetar EU just nu för att ta fram ett förslag på en digital skatt som riktar sig mot stora IT-bolag som Google, Facebook och Apple.


Ämnen i artikeln:

AppleGoogleEUFacebook

Enligt ett utkast till förslaget, som Financial Times tagit del av, ska den nya skatten inrikta sig på stora intäkter snarare än vinst. De nya skatteåtgärderna som väntas presenteras i nästa vecka beräknas inbringa omkring 5 miljarder euro till EU.

I utkastet framhåller EU-kommissionen att åtgärderna är nödvändiga eftersom dagens skatteregler slår fel:

”Tillämpningen av de nuvarande skattereglerna på den digitala ekonomin har lett till en felinriktning mellan den plats där vinsten beskattas och den plats där värdet skapas.”

Detaljer kring hur skatten ska se ut och exakt vilka företag som drabbas är inte klart än. Men enligt en uppskattning av EU:s tjänstemän kan ett hundratal företag komma att beröras.

Samtidigt efterlyser EU samtal med flera europeiska länder för att ta fram en hårdare strategi som ska göra det svårare för IT-företagen att hitta sätt att slippa undan skatt.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AppleGoogleEUFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.