Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

EU-parlamentet vill ha bättre källskydd

Publicerad: 20 November 2008, 13:14

EU tog ett steg mot bättre källskydd idag. Parlamentet röstade för ett förslag från svenska Junilistans Nils Lundgren med innebörden att EUs olika institutioner ska respektera skyddet för journalisters källor.


Ämnen i artikeln:

EU

– Jag har ett uppdrag från våra väljare att följa att EU inte slösar med pengar.
EU-parlamentarikern Nils Lundgrens Junilistan är EU-kritisk. En väl fungerande journalistisk bevakning är ett verktyg för att hålla koll på hur makt och förvaltning utövas och sköts.

– Det är fundamentalt med källskydd och öppenhet.

EU har rört sig mot större öppenhet, framför allt genom svensk och finsk påverkan. Men det är av stor vikt att källor inom institutioner och förvaltningar ska veta att de i normalfallet inte ska kunna eftersökas om de lämnar uppgifter till journalister.

Bakgrunden till Nils Lundgrens förslag är tillslaget mot den tyske journalisten Hans-Martin Tillack i Bryssel 2004. Belgisk polis grep Tillack, letade igenom hans bostad och beslagtog material. Tillack hade granskat såväl Eurostat som bedrägeribekämpningsbyrån – som hade polisanmält honom. Han anklagades för att ha använt sig av mutor till läckorna.

Tillack förde frågan till Europadomstolen som fann att tillslaget var för att komma åt hans källor och därför var ett brott mot yttrandefriheten.

Nils Lundgren har funnit en allierad i Ingeborg Grässle, tysk kristdemokrat, som han säger från ett helt annat perspektiv vill ha bättre källskydd.  Hon är ”EU-vän”, och oroas av slarv, slöseri och ineffektivitet.

Skrivningen togs först av parlamentets budgetkontrollutskott, där Nils Lundgren är vice ordförande, och gick sedan till parlamentet som tog det. Det lyder:

”För att möjliggöra en objektiv nyhetsförmedling till de europeiska skattebetalarna och för att garantera journalistisk frihet måste samtliga EU:s organ som är inblandade i utredningsarbetet respektera det journalistiska källskyddet, i enlighet med nationell lagstriftning.”

Från parlamentet går frågan till ministerrådet. Vilka ministrar som kommer att besluta om formuleringen ska tas vet inte Nils Lundgren, men troligen justitieministrarna. Ministerrådet bestämmer.

Har du förankrat skrivningen i regeringen?

– I Sverige är vi överens om vikten av öppenhet och källskydd. Jag kommer att vända mig till vår representation i Bryssel. Vi har fruktansvärt kunnigt folk där.

– Men vem eller för den delen vilket land skulle rösta emot det här?{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=16}

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.