Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

EU-parlamentet säger ja till direktivet – detta händer nu

Publicerad: 26 Mars 2019, 10:54

Foto: Pixabay

EU-parlamentet har sagt ja till det omdebatterade upphovsrättsdirektivet. Men det kan ta ända till 2021 innan den blir svensk lag.


Ämnen i artikeln:

EU

Stora applåder hördes i EU-parlamentet när det stod klart att det nya upphovsrättsdirektivet klubbats med röstsiffrorna 348 mot 274.

Tidigare hade parlamentet röstat nej till möjligheten att ändra i de två kritiserade delarna, artikel 11 och 13, med fem röster. I efterhand har röstningen justerats. Bland annat de två svenska ledamöterna för SD, som menar att de röstat fel, ändrade sina röster. I det korrigerade protokollet skiljer det bara en röst 314 mot 315 för att ändra i direktivet, skriver Omni.

Därför gick omröstningen snabbt att genomföra med hjälp av parlamentarikernas röstknappar. Vem som röstat hur är i nuläget okänt, men sedan tidigare har 15 av de 20 svenska ledamöterna sagt till Medievärlden att de ska rösta nej. Två socialdemokratiska ledamöter sa strax innan omröstningen att de skulle rösta ja.

TU, som förespråkat ja-sidan, skriver i ett pressutskick att de välkomnar beslutet.

”Det nya direktivet ökar möjligheterna för att det även i framtiden ska kunna bedrivas högkvalitativ journalistik i hela landet. Direktivet löser inte alla problem, men det lägger en bra grund som vi tillsammans med branschens övriga parter kan bygga vidare på. Utgångspunkten måste vara att mediehusen har rätt till sitt eget material och ska få ersättning när andra företag drar nytta av deras journalistik”, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU.

Bland kritikerna hörs andra tongångar. Miljöpartiet skriver i en kommentar att det är kritiska till dagens beslut.

”Detta beslut riskerar att undergräva både det fria ordet på nätet och öppen tillgång till information. Detta är inte en bra dag för de som vill se ett fritt och öppet internet”, säger EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP).

Det här händer nu

Ett steg återstår på EU-nivå innan EU:s medlemsländer måste börja införa lagstiftningen. I april, exakt datum är inte beslutat ännu, ska ministerrådet fatta det avgörande beslutet. Redan tidigare har ministerrådet godkänt avtalet, men det kan fortfarande stoppas av ministerrådet, säger Anders Olin, departementsråd på justitiedepartementet. Den svenska regeringen kommer gå till bland annat EU-nämnden med frågan innan beslutet fattas i EU.

– Det är fortfarande en öppen fråga i den bemärkelsen att man är fri att rösta ja, nej eller lägga ned sin röst. EU-nämnden kommer att ha möjlighet att ge sin input om hur Sverige bör rösta, säger Anders Olin.

Om ministerrådet håller fast vid sin linje och formellt godkänner avtalet ska det införas i varje medlemsstat. Då det är ett direktiv är medlemsländerna skyldiga att införa den. Varje EU-land har två år på sig att klubba direktivet som nationell lag.

– Så någon gång kring sommaren 2021 ska den ha klubbats av riksdagen, säger Anders Olin.

Riksdagen är sista instans att säga sitt om direktivet. Men skulle den välja att rösta ned propositionen är det ett brott mot EU:s regler.

– Man är skyldig att genomföra EU-direktiv. Gör man inte det resulterar det i ett överträdelseärende och det leder till böter, säger Anders Olin.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.