Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

EU-krav förstör för familjeredaktörer

Publicerad: 16 november 2011, 12:23

Efter nyår blir det dyrare och krångligare för tidningarna att få koll på jubilarerna i spridningsområdet.


Ännu så länge är det enkelt. Tidningarna betalar en mindre summa för en komplett lista med alla jubilarer i spridningsområdet. Där står också vad och när de fyller.

Men från och med nyår ska Statens personadressregister (SPAR) förändra hur uppgifterna i registret ska kunna plockas fram.

Gör vi inte det kan det leda till kritik från EU, säger Ola Schneider, operativ ledare på SPAR.

Han menar att det inte blir någon större skillnad för till exempel de medieföretag som vill ha ut listor på alla läsare som fyller jämt. Bara att det kommer att krävas fler sökningar.

Stefan Hoel, marknadschef på MGM consulting, ett företag som förser ett 50-tal tidningar med den här typen av uppgifter, håller inte med.

Nu kommer det att krävas att varje tidning gör en sökning för alla 30-åringar, en för alla 40-åringar och så vidare. Men då saknas födelsedatum. En uppgift som i och för sig går att få reda på men kräver merjobb.

Så det är klart det kommer att bli skillnad.

På fredag ska det bli en träff med representanter för SPAR. Och Stefan Hoel hoppas att de kan dra tillbaka de aviserade förändringarna. Annars kommer det att drabba kunderna.

Antingen får de en lista med bara jubilarer utan uppgifter om hur mycket och när de fyller. Vilket kommer att innebära att antingen någon på varje tidning får finna dessa uppgifter på nätet eller att alla som fyller år får ett brev där de själva får fylla i sina uppgifter.

Men dessa måste nog också kontrolleras, menar Stefan Hoel.

Eller så får tidningarna beställa fler körningar vilket blir en ökad kostnad.

En annan väg kan vara att samköra uppgifterna från SPAR med till exempel Eniro för att komplettera med födelsedata.

Vilket också innebär kostnader, om det ens är möjligt, säger Stefan Hoel.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.