Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

EU-kommissionen skeptisk till Retrieveraffären

Publicerad: 21 Februari 2009, 14:16

EU-kommissionen fruktar att Bonnier som delägare i Retriever vid sidan av Schibsted kommer att gå ut över konkurrenterna på arkiv- och nyhetsbevakningsområdena. Därför godkänns inte köpet, utan en fördjupad analys genomförs.


Ämnen i artikeln:

SchibstedretrieverBonnier

I september i fjol meddelades affären, att Bonniers köper in sig i Schibstedägda arkiv- och mediebevakningsföretaget Retriever.

Men EU-kommissionen konkurrensdirektorat har invändningar. Efter en snabbanalys fruktar man att de två storkoncernerna kommer att få ett för starkt grepp över marknaden. Materialet från koncernenernas tidningar – Aftonbladet, Svenska Dagbladet, DN, Expressen, Sydsvenskan, Dagens Industri med flera – är av mycket stor betydelse för mediebevakningen i Sverige.

Kommissionen skriver att mot den bakgrunden tror att det finns ”en konkret risk att, efter att affären genomförts, Bonnier och Schibsted skulle ha möjligheten att missgynna Retrievers konkurrenter vad det gäller tillgången av nyhetsmaterial och skulle ha motivet att göra så.”

Kommissionen har nu fram till den 15 juni på sig att göra en fördjupad analys av affärens konsekvenser.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

SchibstedretrieverBonnier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.