Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

EU-kommissionen har fått presstödsanalys av Bonniers

Publicerad: 18 April 2007, 11:59

Bonniers har gjort en egen presstödsanalys, med utgångspunkt i Skånska Dagbladet, som lämnats till EU-kommissionens generaldirektorat för konkurrensfrågor i början av mars. - Tidningsutgivarna är splittrat i presstödsfrågan, och kan inte agera. Därför får vi föra vår egen talan, säger Bonniers informationschef Erik Månsson.


Bonniers, bland andra, är kritiska till hur arbetet med presstödsfrågan bedrivits i kulturdepartementet. Karl Erik Gustafsson gjorde sin analys utan att tala med branschen, sa Erik Månsson inför ett möte med kulturdepartementet i mitten av mars.

Det är orsaken till att koncernen låtit göra en egen analys av presstödet, som lämnats till EU-kommissionen i Bryssel.
Analysen utgår från Skånska Dagbladet, vars ekonomi granskats från 1971 till idag, med tonvikt på tiden från 1990 och framåt. Slutsatsen är tidningen är en av de lönsammaste i branschen tack vare presstödet, med bra rörelseresultat, räntabilitet och stark soliditet, och bland annat att: ”Driftstödet ger SkD möjlighet att publicera sin tidning med mer eget material och ha fler lokalredaktioner än sina konkurrenter.”

Kulturdepartementet arbetar vidare med presstödet på tjänstemannanivå. Den politiska ledningen är informerad, men har inte tagit över frågan.
Man har inte haft några ytterligare kontakter med branschen eller med Karl Erik Gustafsson.
Departementet har inte heller fått den analys Bonniers lämnat till kommissionen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.