Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

EU granskar Polens agerande

Publicerad: 13 Januari 2016, 11:56

EU-kommissionen ska granska om Polen åsidosätter EU:s grundläggande värderingar. Bland annat utifrån hur de hanterar den statliga radio- och tv-bolaget.


Ämnen i artikeln:

EU

Beslut kom efter ett extralångt kommissionsmöte i förmiddags skriver TT. Granskningen kan leda till varningar, rekommendationer och om inget annat hjälper, till sist indragen rösträtt i EU.

Att rättsstatsprinciperna efterföljs är en nyckeluppgift för kommissionen menade kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans på en presskonferens.

Bakom granskningen finns en oro för den nya polska regeringens agerande gentemot landets författningsdomstol och dess syn på den statliga radion och tv-bolaget som hastigt fått nya chefer. Något som kritiker till det nya och mycket konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) handlar om att PiS vill koppla ett stadigt grepp om kontrollen över landet.

Den polska regeringen menar dock att varken några rättsprinciper eller yttrandefriheten är i fara.

Jag blev förbluffad när jag läste ert brev, skriver justitieminister Zbigniew Ziobro, enligt TT, i sitt svar på EU-kommissionens oro om författningsdomstolen.

I går gick de svenska Public service bolagens tre högsta chefer ut i en debattartikel där de menade att de demokratiska krafterna håller på att sättas ur spel i Polen. De har de senaste veckorna med stigande oro sett hur den polska regeringen, med extrem hastighet och utan genomarbetade underlag och öppna processer, drivit igenom en lag som bland annat ger den mandat att avsätta och utse nyckelpersoner i public service-bolagen.

Först Ungern, nu Polen

Ta Polen som ett varnande exempel

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.