Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ett oräkneligt antal stjärnor även i spalterna

Stjärnorna glimmar i mängder, hjältarna står på parad, legendarerna är flera än legenderna och profilerna vimlar i oräkneligt antal i tidningarnas spalter. Det menar Bengt Olof Dike.

Publicerad: 23 mars 2016, 15:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Om alla läser vi dagligen i kvällspressen, särskilt i Expressen, som också kan gå under namnet ExPersson, då det under flera år nu knappast gått en dag utan att polisprofessorn Leif GW Persson funnits med på foto och med väl tilltagen text med reserverad plats på förstasidan i nyhetsartiklar och med egna artiklar, krönikor, i vilka han alltid med obruten självsäkerhet lägger ut texten om outredda mord i landet. GW Persson är oraklet framför alla andra, vet vad andra brottsutredare inte har en aning om och ges alltid stort utrymme i nämnda kvällstidning.

Visst är det journalistiskt unikt.

Vad vore en dag för Expressen utan professorn på förstasidan? Där ligger till och med kungahuset i lä, fast tidningen har lovat läsarna att försöka frambringa en artikel dagligen med smått och gott från vår rojalistiska högborg, slottet i Stockholm.

Sådana texter säljer uppenbarligen, och då spelar det mindre roll att tidningens ledarsida vill ersätta monarkin med republik. Här är Expressen dock i gott sällskap med Aftonbladet, som sannerligen heller icke sparar på bilder och nyhetstexter om kungafamiljen men på ledarplats sjunger republikens lov.

Men nu från dessa de båda tidningarnas motsägelser till särskilt Expressens dagliga utnämning av stjärnor, hjältar och profiler,

Då kan vi konstatera, att praktiskt taget alla inom kultur- och nöjesvärlden och som omskrivs i tidningen det sker som bekant dagligen i omkring (räknade jag själv en tid) 6-8 sidor – förses med epitetet stjärna En återkommande rubrik på ett så kallat mingelparty någonstans brukar vara Stjärntätt.  Och i sportbilagan är varje fotbolls- och ishockeyspelare i den högsta divisionen alltid stjärna, oavsett vad han eller hon har presterat.

För att krydda språket ytterligare, kallas alltid i sportbilagan tidigare kända men numera pensionerade idrottsmän legendarer, Antalet sådana i Expressen är följaktligen också betydligt större än vad legenderna är, vilket naturligtvis inte skribenterna och redigerarna ägnar en tanke i brådskan.

Direkt löjligt blir det dock när nästan varje spelare, som vid ställningen oavgjort i pågående match råkar göra det avgörande målet för seger, dagen därpå är utnämnd till hjälte (Tre Kronor-hjälten jagas av Lugano (14/2).

En spelare blir aldrig någon hjälte för att han gör sitt jobb. Uppgiften är ju att göra mål. För att bli hjälte krävs en helt annan insats än att lägga bollen eller pucken i nätmaskorna bakom målvakten. Annars är ju varje murare, målare, snickare och kontorsråtta, som plikttroget och exemplariskt sköter sitt jobb dagligen, hjälte.

Och nästa exempel är det inte märkligt att alla, precis alla med anställning i, eller anknytning till, Sveriges Television, TV 4 eller Sveriges radio, alltid i Expressen är profiler TV-profilen den ene eller radioprofilen den andre?  Särskilt frekvent omnämnda är programledare. De är då ofta både profiler och stjärnor i det program som de leder, exempelvis Farmen-stjärnan.

Förstärkningsorden i tidningen är många, trots att chefredaktören, Thomas Mattsson har lovat att inte använda dem. Monsterstormen, rysskylan återkommer med jämna mellanrum i de många väderartiklar, som för övrigt alltid tycks vara räddningsplankor för förstasidans utformning, när verkliga nyheter saknas. Och häromdagen (15/3) hette det på förstasidan med nästan krigsliknande rubriker att Värmevågen är på väg, trots att det bara handlar om några få graders naturlig höjning av vårtemperaturen.

För att inte då nämna det dagligen till maximum använda ordet super. Här återkommer ofta vädret igen; supervärmen och tidningens egen reklam för exempelvis några dagars idrottsevenemang: Expressens superguide, eller ett lags superseger.

När det slutligen gäller sportredaktionens språk upphör man aldrig att förvånas över hur många gånger det uppenbarligen handlar om magi i tävlingar och matcher: stämningen var magisk, liksom det inte sällan också är helt sjukt när något lag vinner eller i individuell sport någon otippad person segrar.

Är det inte i stället helt friskt när så sker?

Ja, vad tycker Expressens legendar, Mats Olsson och tidningens chefredaktörsprofil och daglige hjälte, Thomas Mattsson?

BENGT OLOF DIKE, frilansjournalist, tidigare politisk redaktör vid Norrköpings Tidningar

Bengt Olof Dike

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.