Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Ett erkännande för utgivarrollen”

Publicerad: 1 November 2016, 13:17

Niklas Orrenius, Magda Gad och Anna Gullberg slåss om vinst i kategorin Årets Röst. Till höger står årets programvärd Anna Hedenmo. Foto: Linnéa Kihlström

GD:s chefredaktör Anna Gullberg kan vinna Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst. Själv ser hon nomineringen som ett erkännande för den publicistiska rollen.


Ämnen i artikeln:

Niklas OrreniusStora JournalistprisetGefle Dagblad

I dag presenterades årets nominerade tillStora Journalistpriset. Nytt för i år är den nya kategorin Årets röst, i vilken DN:s Niklas Orrenius, Expressens Magda Gad och Gefle Dagblads Anna Gullberg är de första att nomineras.

Anna Gullberg nomineras ”för att hon som chefredaktör för Gefle Dagblad i en polariserad tid med en tydlig stämma står till försvar för den lokala journalistikens särställning”.

– Det är ju fantastiska namn i den här kategorin. Magda Gad och Niklas Orrenius är båda två stora berättare och fantastiska reportrar – med helt egna röster. Det känns förstås väldigt fint att vara i det sällskapet, säger Anna Gullberg till Medievärlden och fortsätter:

– Men jag har ju inte berättat någonting, däremot har jag stått för att möjliggöra berättandet. Det är fint att det premieras. Vi firar 250 år av tryckfrihet i år och det saknar väl inte betydelse i juryns övervägande.

Hon berättar att det framför allt är två debatter hon fört i år:

– Den ena gäller hot och hat mot journalister. Och den har ju blixtbelysts av de hot vi på Gefle Dagblad utsatts för. Den andra debatten har gällt det monetära hotet mot lokaljournalistiken och den har jag också varit väldigt involverad i.

Anna Gullberg tror att hon nominerats för att hon tagit plats i frågor som gäller hot mot förutsättningarna för journalistiken och för att hon vågat göra flera kontroversiella publiceringar som lett till en del svårigheter. Både för Gefle Dagblad, men också för henne personligen.

Vad har det kostat dig att ta den platsen?

– Det har varit tufft på olika sätt för mig och min familj. Men jag funderar inte så mycket på vad det kostar, jag funderar mer över vad det ger. Att stå för någonting är viktigt och berikande för mig.

Vad betyder den här nomineringen?

– Det är ett erkännande för lokaljournalistiken, men också ett erkännande för utgivarrollen – den publicistiska rollen. Man kan avslöja saker och berätta om det, men det måste också finnas någon som står för att det ska berättas och för den fanan.

Läs Medievärldens personporträtt av Anna Gullberg här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.