onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ett år sedan Gui Minhai kidnappades

Publicerad: 17 oktober 2016, 05:39

Gui Minhai, när han visades upp i statlig, kinesisk tv.

I dag är det ett år sedan den svenske förläggaren Gui Minhai försvann från sin semesterbostad i Thailand. Men trots att han suttit fängslad i Kina sedan dess har han inte fått någon rättegång eller advokat.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


För 365 dagar sedan fördes Gui Minhai iväg av okända män från sin semesterbostad i Thailand. Gui Minhai är chef på ett Honkongbaserat förlag som ger ut kritiska skrifter om den kinesiska kommunistregimen. Han och fyra kollegor, som alla är bosatta och driver förlagsverksamhet i Hongkong, fördes förra hösten till Kina där de fängslades. I dag är alla utom Gui Minhai släppta.

Gui Minhai står bland annat åklagad för ett tidigare trafikbrott. Brottet erkände han i januari i kinesisk, statlig tv. Många misstänker dock att erkännandet är arrangerat av Kinas regim och att det egentliga skälet till bortförandet av honom är hans kritiska förlagsverksamhet.

Med anledning av årsdagen av kidnappningen har ett svenskt nätverk för Gui Minhais frigivande startats, vilket Medievärlden skrev om i förra veckan. Samtidigt lanserades en ny hemsida där information om Gui Minhais situation går att hitta.

Tisdag den 15 november kommer Gui Minhais dotter, Angela Gui, att medverka på Fängslade författares dag i Malmö.

Läs mer om Gui Minhai här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev