Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ett år i cyberrymden både plus och minus

Publicerad: 8 November 2010, 12:39

Den 6 november 2009 var en historisk dag. Då trycktes det sista numret av Medievärlden som papperstidning. Det har varit ett år av förändringar och omställningar. Här är några tankar kring dessa.


Ämnen i artikeln:

Medievärlden

Hur känns det att inte få göra papperstidning längre?

Frågan är inte ovanlig och mina svar brukar variera lite beroende på humör. Men i princip går de ut på att det har varit en omställning på både gott och ont.

På plussidan:

Det underlättar att bara ha nätet att tänka på. Innan hade jag tre, mer eller mindre parallella, flöden. Text till såväl sajt som papper samt sidproduktionen. Visst är det en fördel att inte vara splittrad.

Vi behöver inte fundera över om var materialet ska publiceras. Däremot tittar vi lite på när. Fredagar har vi i regel sämst läsning och det tar vi hänsyn till. Nyheter ska givetvis ut så fort som möjligt men mer tidlösa saker kan få vila till sig över helgen.

Övertid är nu ett minne blott. Tidigare blev det en hel del sådan i samband med produktion på grund av en kombination av höga ambitioner och dåliga flöden på redaktionen.

Strul med annonser som överhuvudtaget inte fungerar eller där någon glömt att packa med typsnitt är också något jag slipper bry mig om.

Att inte behöva vara låst till redaktionen vissa dagar på grund av produktion gör att jag nu har möjlighet att gå på fler evenemang och lättare kan boka in intervjuer.

På minussidan:

Trååååååkigt att inte få göra sidor längre. Och det går inte göra lika lockande layout på en sajt. (I alla fall inte för mig). Men det kanske blir en Ipad-version av Medievärlden vad det lider

Rubrikerna blir sämre när man hela tiden sätter sina egna. Sedan läggs det ner mindre tid på att fila på dem eftersom det primära är att få ut artikeln och därför nöjer man sig ofta med något taffligt, närmast överskriftsliknande, med tanken att jobba på rubriken sen. Vilket inte alltid blir fallet.

Materialet dör fortare. Syns det inte på förstasidan finns inte texterna känns det som ibland.

Klickandet påverkar för mycket. Vissa artiklar har inte så stor publik. Är det strul i en tryckpress intresserar det inte så många i Sverige.  Så om 200 har läst den kanske det är hälften av dessa. Vilket måste anses som bra. Men ändå känns lite om en artikel om sociala medier fått tio gånger så många läsare på vår sajt. För att inte tala om de riktiga sex-orden Sverigedemokrater och Ipad som verkligen genererar klick.

Materialet når färre. För även om dagens sajt kanske har fler besökare än tidningens plus sajtens räckvidd var då så erbjuds dagens sajtläsare samma smörgåsbord som papperstidningsläsarna fick. Och möjligheten att korsmarknadsföra sajt och papper ska inte underskattas.

Personligen känns det jobbigt att inte ha full koll på produktionen. När vi gjorde papperstidning var det jag som behärskade teknik och upplägg. När det gäller vår nuvarande sajt och vårt nuvarande verktyg är jag nummer två på redaktionen. Vilket känns ovant .

Bildjournalistiken lyser för det mesta med sin frånvaro. Vi tar ytterst sällan in någon fotograf nu. Av förklarliga skäl. Det kostar en hel del och det är svårt att göra bilderna rättvisa på samma sätt.

Både och:

I bland har vi för bråttom att publicera och det blir fel. Mer eller mindre allvarliga. Fördelen är dock att det är lätt att gå in och korrigera (om än jobbigt att behöva erkänna att det blivit fel).

Men den riktigt stora förändringen, både för Medievärlden och för mig personligen är halveringen av personalstyrkan. Nu är det hårda prioriteringar och ur hand i mun som gäller i princip hela tiden. Och frånvaro av Anders, Karin och Ylva.

Ämnen i artikeln:

Medievärlden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.