Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Etnisk enfald bland svenska kolumnister

Publicerad: 17 Maj 2011, 06:50

Medievärlden har tillsammans med Damon Rasti gått igenom kolumnisterna på Sveriges tio största dagstidningar. Resultatet: Vi har hittat en person med utomeuropeisk bakgrund som skriver kolumner på allmän nyhetsplats. (Uppdaterad)


Vi har samlat in namnen på alla som skriver allmänna krönikor i Sveriges 10 största dagstidningar*. När vi gått igenom listan har vi hittat några få utländska namn, men bara en person med utländskt namn som vi vet är född utanför Europa och de anglosaxiska länderna. Om vi också räknar med Europa utanför Norden blir det ändå bara en handfull personer. Vi har också frågat redaktionerna, men de vet inte alltid.

Den enda person född utanför Europa som vi lyckats hitta är Dilsa Demirbag-Sten som blev kolumnist i Dagens Nyheters tidigare i år. Det innebär i så fall, med reservation för att vi kan ha missat någon, att 1 av 83 är född utanför Europa. Det innebär också att det inte finns någon representant för de tre största utomeuropeiska invandrarländerna: Iran, Irak och Somalia.

Flera chefredaktörer tycker att det är orimligt att ta hänsyn till etniciteten när tidningen anlitar kolumnister. ”Jag föreställer mig att det är få tidningar som börjar övervägandet om någon eventuellt ska krönikera med att fråga skribenten var denna, eller dennas föräldrar, är födda”, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Metros chefredaktör Per Gunne tycker att en stor dagstidning bör låta flera röster från olika delar av samhället att komma till tals, men påpekar också att det inte är lätt att hitta kolumnister som varje vecka förmår skriva lockande, engagerande texter om aktuella ämnen.

”Personligen anser jag att man ska eftersträva en någorlunda jämn könsfördelning. Därefter bör man ha en spridning i ålder samt (kanske) politisk inriktning. Vidare är det önskvärt att kolumnisterna vurmar för olika ämnen samt har ett unikt anslag. Givetvis kan man fortsätta jakten på den perfekta kolumnistbesättningen hur långt som helst. Man kan väga in religiös åskådning, sexuell läggning samt, så klart, föräldrarnas födelseort. I slutändan är det ändå förmågan att fånga läsarnas uppmärksamhet som är det viktigaste”, säger han.

Göteborgs-Postens chefredaktör Jonathan Falck tycker att det under senare år har skett en förändring mot mer mångfacetterade val av krönikörer. ”Men samtidigt tänker vi fortfarande till vissa delar konventionellt, till exempel lägger stor vikt vid att krönikörer redan ska vara välkända och etablerade bland läsarna”, skriver han.

Helena Sträng, redaktionschef på Nerikes Allehanda, tycker att tidningarna måste jobba mer aktivt med att öka mångfalden: ”Problemet är mångfacetterat. Dels är det naturligtvis så att journalister i alltför hög utsträckning är en homogen grupp, lite slarvigt kan man säga att vi är vit, medelålders, medelklass. Därmed rör vi oss alltför lite inom grupper utanför vår egen sfär. Kanske just därför lockar inte heller innehållet i våra tidningar i tillräckligt hög grad människor med annan etniskt bakgrund. Jag tror att vi måste jobba aktivt för att öka mångfalden. Tyvärr har de senaste årens nedskärningar verkat i motsatt riktning. Det är alltför få nyanställningar på landets dagstidningar.” Här följer namnen på krönikörerna som skriver allmänna kolumner i de största svenska dagstidningarna:

Aftonbladet:
Staffan Heimerson
Ronnie Sandahl
Elisabet Höglund
Natalia Kazmierska
Anders Westgårdh
Johan Hakelius
Peter Kadhammar
Monica Gunne
Sanna Lundell
Annika Marklund
Robert Aschberg
Olivia Svensson
Alex Schulman
Johan Hakelius
Jan Guillou
Herman Lindqvist
Johanne Hildebrandt
Karin Ahlborg

Expressen:
Marcus Birro
Cecilia Hagen
Lars Lindström
Ulf Nilson
Leif GW Persson
Britta Svensson
Jenny Östergren

Dagens Nyheter:
Johanna Koljonen
Henrik Berggren
Mårten Schultz
Ingrid Hedström
Nathan Shachar
Dilsa Demirbag-Sten
Emanuel Karlsten
Åsa Beckman

Svenska Dagbladet:
Jenny Nordberg
Clemens Poellinger
Lars Berge
Ola Wong
Anders Mildner
Cordelia Edvardson
Lars Ryding
Anna Laestadius Larsson
Karin Thunberg
Rolf Gustavsson

Metro:
Alexandra Pascalidou
Göran Greider
Johan Norberg
Hillevi Wahl
Stefan Wahlberg
Fridah Jönsson
Jonas Cramby

Göteborgs-Posten:
Peter Lenken
Sarah Britz
Brittt-Marie Mattsson

Sydsvenskan:
Har ej allmänkolumnister.

Helsingborgs Dagblad:
Tjerstin Thorsén
Patrik Lundberg
Kenny Lindqvist
Sandra Jakob
Tove Hansson
Louise Raneklint
Isabelle Ståhl
Lars Johansson
Peter Carlsson
Bengt Hertzman
Mikael Hårde

Nerikes Allehanda:
Inger Nordahl
Maria Andréasson
Göran Wärnelid
Stellan Norén
Helena Sträng
Fredrik Carlsson
Joakim Johansson

Corren:
Niclas Ericsson
Tove Lifvendahl
Björn Eriksson       
Stefan Fölster         
Ernst Klein   
Gunnar Wetterberg   
Birgitta Ohlsson
Gunilla Carlsson
Anna Koblanck
Ola Wong
Jon Pelling
Karin Henriksson

* TS Upplaga 2010 + Metro

Uppdaterad: Vi har tagit bort kommentarsfunktionen på denna artikel, maila gärna synpunkter så tar vi upp dem sedan! Och hjälp gärna till med bra namn på Inga invandrares Facebook-sida.

”Etnicitet är känsligt”

”Resultatet är skrämmande”

Blandade reaktioner på genomlysningen

 City Skåne sticker ut

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.