Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Etnicitet är känsligt”

Publicerad: 17 Maj 2011, 06:59

Det är känsligt att prata om etnicitet, men nödvändigt för den mediala mångfalden. Många åsikter om hur det är att leva i Sverige kommer aldrig fram, enligt forskaren Gunilla Hultén.


Det finns en rädsla hos svenska dagstidningar när det gäller att rekrytera allmänkolumnister med utomeuropeisk bakgrund. Att prata om etnisk bakgrund och rötter är känsligt men nödvändigt för den mediala mångfalden, enligt Gunilla Hultén som är lärare och forskare vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation i Stockholm.

Den här hållningen gör att många åsikter om hur det är att leva i Sverige aldrig kommer fram, säger hon.

När det gäller etnisk mångfald på de största svenska dagstidningarna är det minst sagt dystert. Merparten av de tidningar som Medievärlden undersökt har helt enkelt inga kolumnister med utomeuropeisk bakgrund. Resultatet är kanske inte så överraskande, frågan om mångfalden på svenska redaktioner blossar upp med jämna mellanrum. Mer förvånande är att så lite händer när det gäller att vända trenden.

Gunilla Hultén har i sin forskning frågat mediechefer om inställningen till rekrytering av journalister med utländsk bakgrund. Många svarade då att man inte rekryterar efter etnicitet utan enbart ser till kompetens. Ett svar som Gunilla Hultén menar inte håller.

Etnicitet är känsligt. Men vill inte etnifiera människor och det är väl i grunden något sunt. Men nu råkar det vara så att i många större städer har mellan 25 och 30 procent av befolkningen utländsk bakgrund. Det går inte att hoppa över. Dessutom borde det rimligtvis finnas kompetenta journalister med annan bakgrund än den svenska, säger Gunilla Hultén.

En orsak till det magra antalet allmänkolumnister med utomeuropeisk bakgrund har att göra med bristen på nätverk. De allmänkolumnister som rekryteras till svenska dagstidningar plockas ofta upp genom kollegor, vänner och bekanta.

Det är en orsak. Samtidigt tycker jag att redaktionerna borde våga mer. När det gäller kolumnister förbinder man sig ju inte till anställningstider. Rekryteringen är så enkel. Det är märkligt, säger Gunilla Hultén.

Enligt Gunilla Hultén skulle det vara i princip omöjligt för en svensk tidning i dag att ha enbart manliga kolumnister reaktionerna skulle bli för starka. Men när det gäller etnicitet är läget ett annat. Det är otroligt sorgligt. Åsiktsjournalistiken spelar en viktig offentlig roll och bristen på utomeuropeiska kolumnister leder till att många åsikter om hur det är att leva i Sverige aldrig kommer fram. Det är allvarligt.

Men det finns trots allt positiva undantag. Gratistidningen City Skåne sticker ut med sina fyra kolumnister med utomeuropeisk bakgrund.

Enligt Gunilla Hultén är City Skåne uppenbarligen en av få tidningar som verkligen tänkt till och beslutat sig för att förändra läget. Ett flertal studier av tidningsläsande visar också att läsandet av just gratistidningar är större i förortskommuner.

Det kan vara så enkelt att City Skåne förstått att man har en viktig läsargrupp att ta hand om. Dessutom är Malmö den storstad med högst andel befolkning med utländsk bakgrund i Sverige.

Man kan ju annars tycka att de stora drakarna med sina resurser borde vara någon form av föregångare. Varför är det inte så?

Strukturerna är ofta segare i elitmedia än bland nykomlingarna. Men det är viktigt att några tar täten och leder vägen i den här frågan. Det handlar om att fästa uppmärksamhet på det här förhållandet. Det är inte okej att det ser ut så här i dagens Sverige.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.