Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Etiopisk pressfrihet under attack

Det är inte bara de svenska frilansarna Martin Schibbye och Johan Persson som råkat illa ut. Etiopiska journalister har drabbats av en ny våg av anklagelser, skriver journalisten och bloggaren Endalkachew HaileMichael exklusivt för Medievärlden.

Publicerad: 15 november 2011, 11:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Minst 10 etiopiska journalister står just nu anklagade på grund av landets omstridda antiterrorlagar. Med tanke på att ytterligare journalister och dissidenter väntas bli åtalade kan det totala antalet snart överstiga Eritreas, som beskrivs som Afrikas ledande fängslare av journalister. Faktum är att jag sedan juli har räknat till mer än 15 domstolsförhandlingar mot journalister.

Svårigheterna för den privata pressen ser ut att nå sitt klimax; många av dess journalister är nu på väg att dömas i enlighet med antiterrorlagarna. Sådana omständigheter är olidliga var som helst, men särskilt i ett land som får massivt västerländskt stöd för sina utvecklingsprojekt.

Journalister som sägs vara knutna till olagliga organisationer som Ginbot 7, Ogaden National Liberation Front (ONLF) eller Oromo People Liberation Front (OLF) har blivit måltavlor under antiterrorlagarna. Om de anklagade journalisterna befinns skyldiga riskerar de upp till 20 år i fängelse.

Journalisternas reaktion
Forskaren och journalisten Abiye Teklemariam, vars kritiska statusuppdateringar på Facebook brukar få hundratals kommentarer, riskerade åtal i sin frånvaro. Även om det enligt åtalet gäller hans redaktörsskap på Addis Neger Online, verkar det som om Abiyes kritiska kommentarer på Facebook gav bränsle till elden. Abiye lade genast upp sin kommentar till anklagelserna: För att jag älskar mitt land, för att jag tillbringar mina vakna timmar med att tänka på och tala om mitt land, för att jag drömmer om att se mitt land uppnå sin sanna potential, åtalas jag för terrorism av [premiärminister] Meles Zenawi.

En annan journalist som står anklagad av regeringen är Mesfen Negash, som redan 2008-9 riskerade åtal för en förseelse som beskrevs som ett pressbrott. Den här gången anklagas Mesfen för att vara medlem av ett terroristnätverk och för att stödja och hjälpa en terroristgrupp. Inte heller Mesfen lät anklagelserna tysta honom utan skrev på Facebook: Särskild statusuppdatering: Min officiella status enligt Meles Zenawi ändras till en efterlyst terrorist. Det kommer att inspirera oss alla; förvänta er inte att vi ger upp!!!.

Politiskt internetfilter

I sin rapport för 2010 menade Freedom House att Etiopien är det enda afrikanska land söder om Sahara som infört ett landsomfattande, politiskt motiverat internetfilter. Studier visar att filtret främst riktar in sig på oberoende nätmedier, politiska bloggar och sajter som tillhör etiopiska människorättsorganisatoner. Nästan alla nyligen åtalade journalister arbetar för eller äger dessa blockerade sajter.

Håller rädslan på att få grepp om journalistkåren?
Etiopiens behandling av journalister och ledande oliktänkande kommer att ha en mycket negativ effekt på den växande etiopiska sociala medier-sfären. Många har gett mig rådet att inte skriva kritiskt om regeringen på min blogg. Vissa av mina vänner har till och med sagt upp bekantskapen med mig av rädsla för att jag ska dras inför rätta. Med tanke på hur Etiopien har behandlat journalister de senaste fem åren  kan de framstå som förnuftiga, då en atmosfär av rädsla lägger sig efter varje anklagelse och gripande.

Regeringen hävdar att journalisterna skriver vinklade rapporter om Etiopiens utvecklingsansträngningar och försöken att bygga en demokrati. Många regeringstrogna uppmanar ledande dissidenter att inte skriva om känsliga frågor, eftersom de tror att kritik kan förstöra Etiopiens image i världspressen.

Genom undersökningar av låsta journalistfiler i Högsta domstolen uppskattar jag att det startats över 500 rättsfall mot journalister under de senaste åren, och att takten intensifierats under de senaste sex månaderna. En röd tråd i alla anklagelser är att de påstådda terroraktiviteterna omgärdas av frågetecken och att åklagarna alltid har misslyckats med att ta fram några bevis mot journalisterna.

Under tiden har premiärminister Meles Zenawi fortsatt att framhålla sin regerings påstådda engagemang i frågan om pressfrihet. Men journalister som kritiserar sin regerings handlingar visar sann lojalitet mot sitt land, eftersom ingen demokratisk stat kan överleva utan en öppen journalistisk granskning av regeringens arbete. Om regeringen verkligen strävar efter att Etiopien ska bli betraktat som en demokrati på uppgång, kan inte landets ledare kväsa pressfriheten utan måste tillåta journalister att praktisera sina grundlagsskyddade rättigheter.

Etiopisk press om Persson och Schibbye
Endalkachew HaileMichael. Översättning: Lisa Bjurwald.

Lisa Bjurwald

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.