Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Etiopisk press om Persson och Schibbye

Publicerad: 17 Oktober 2011, 08:06

Medan journalister världen över rapporterar om de fängslade svenska journalisterna, är majoriteten av etiopiska tidningar tysta, skriver den etiopiske mediebloggaren Endalkachew Hailemichael för Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

Martin Schibbye

Redan en vecka innan rättegången mot de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye återupptogs rapporterade flera internationella medier om fallet, till följd av premiärminister Meles Zenawis uppmärksammade intervju med norska Aftenposten.

Zenawis anklagelser mot de fängslade svenskarna har nu seglat upp som det dominerande ämnet i Etiopiens statsmedier. Intressant nog har det varit helt tyst från Walta Information Center, en privat (regeringsvänlig) nyhetsservice, som däremot flitigt rapporterat om Dawit Isaak och svenska myndigheters oro över att han fortfarande hålls fängslad i grannlandet Eritrea.

I artikeln Ett land som tillåter offentliga demonstrationer för djurs men inte människors rättigheter uppmärksammar Dawit Kebede, redaktionschef på Awramba Times (en av få återstående privata veckotidningar på språket amhariska), intervjun med premiärministern. Journalister från den fria pressen har systematiskt förhindrats att intervjua eller ens träffa Meles Zenawi under hela hans tid vid makten. I helgens ledare krävde därför Awramba Times att få tillgång till samma information om regeringens aktiviteter som journalister från statliga medier.

Tillsammans med premiärminister Zenawis intervju med Aftenposten publicerade Awramba Times en översatt artikel skriven av Caelainn Barr från Bureau of Investigative Journalism, i syfte att dra uppmärksamhet till det svåra läget för pressfriheten i Etiopien.

Den etiopiska regeringen har kritiserats hårt av många tidningar världen över. Men Addis Admas, en stor privatägd veckotidning på amhariska, har inte skrivit ett ord om de två svenska journalisterna. De har däremot bevakat fallet med Eskinder Nega, en framstående journalist som fängslats efter att han liksom Persson och Schibbye anklagats för terrorrelaterade brott. The Reporter, en välkänd tvåspråkig tidning i huvudstaden Addis Abeba, har också rapporterat om Nega. Aktivister har dessutom lagt upp en webbsajt som kräver Eskinder Negas omedelbara frisläppande.

Bevakningen av fallet med de svenska journalisterna har varit relativt hög på nätet. En Facebook-sida som skapats för att samla in pengar till deras juridiska försvar har hittills fått närmare 2 500 Gilla-markeringar och sidan cirkuleras för närvarande flitigt i etiopiska sociala medier-kretsar.

ZenaEthiopia.com skriver att Etiopien inte vill att svenska journalister ska rapportera från den känsliga rättegången och att de nekats visum för att bevaka sina kollegors rättegång. En hemsida vid namn kilil5.com rapporterade om Meles Zenawis intervju med Aftenposten och kompletterade sin artikel med uttalanden från pressfrihetsexperterna på Committee to Protect Journalists. Etiopiens premiärminister Meles Zenawis offentliga beskyllningar mot två fängslade svenska journalister komprometterar antagandet att de är oskyldiga och förutbestämmer utfallet av rättegången, skrev kilil5.com.

Slutsatsen är att medan journalister runt om i världen rapporterar om de fängslade svenskarna, sätter större delen av den etiopiska pressen fortfarande artiklar om allt från utvecklingsarbete till mode och livsstil på sina förstasidor. Och den krympande etiopiska privatpressen väljer att inte, åtminstone inte utåt sett, ta någon notis om sina försvårade arbetsvillkor.

Endalkachew Hailemichael är föreläsare i journalistik vid Arba Minch-universitetet i Addis Abeba och bloggar om medier på http://endalk.wordpress.com/

Endalk. Översättning: Lisa Bjurwald.

Ämnen i artikeln:

Martin Schibbye

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.