Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Etiopisk journalist på flykt gästredaktör på AB Kultur

Publicerad: 22 Januari 2016, 11:22

Den före detta chefredaktören, som tagit sin tillflykt till Sverige, vittnar om den etiopiska regimens förföljelse av kritiska medier.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Situationen för journalister i Etiopien har kraftigt förvärrats de senaste åren. Det är inte ovanligt att journalister antingen fängslas, tvingas i landsflykt eller skräms till tystnad. Det hävdar Yohannes Kassahun, före detta chefredaktör för den Addis Guday, i dag gästredaktör på Aftonbladet Kultur.

I slutet av sommaren 2014 anklagades veckotidningen Addis Guday för terrorism. Enligt den etiopiska regeringen hade tidningen hotat den nationella säkerheten, spridit etniskt och religiöst hat och förtalat politiker och offentliga institutioner. Yohannes Kassahun, som på den tiden var chefredaktör för Addis Guday, fruktade för sitt liv och valde därför att lämna landet. För ett år sedan hamnade han i Sverige. I dag publiceras historien om hans flykt på kultursidorna i Aftonbladet.

I sin text beskriver Yohannes Kassahun hur åtalet mot Addis Guday blev början på en journalistisk folkvandring ut ur Etiopien och hur de kollegor som är kvar i landet över huvud taget inte vågar bevaka inrikespolitik eller sociala problem av rädsla för repressalier.

På Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex hamnar Etiopien på plats 142 av 180. Referensverktyget betygsätter länder efter sju kriterier, däribland mediepluralism, självcensur, yttrande- och presslagstiftning samt hot mot journalister.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.