Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Etikforskare: Tveksamt om allmänintresset var stort nog

Publicerad: 9 Februari 2011, 09:46

Den, enligt familjen, förståndshandikappade 21-åringen ångrade sin medverkan i programmet Svensk Maffia och bad TV4 att ta bort inslaget med honom. TV4 valde trots detta att sända programmet. (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

ExpressenTV4

21-åringen medverkade med namn och bild i andra avsnittet av programserien Svensk Maffia som sändes i torsdags. Programmet spelades in för ett år sedan men det var först när trailern för programmet började rulla på TV4 som 21-åringen började ångra sin medverkan, skriver Expressen. Han skrev ett brev till TV4 och bad att de skulle stryka hans medverkan. 21-åringens fostermamma tog även hon kontakt med Robert Aschberg på produktionsbolaget Strix och sade då att hennes son led av adhd och en utvecklingsstörning och att programmet därför borde stoppas. En ytterligare komplikation är att 21-åringen lämnat sitt kriminella liv bakom sig sedan programmet spelades in.

TV4 valde trots allt att sända programmet och några dagar senare hittades 21-åringen död. Han tros ha begått självmord.

Susanne Wigorts Yngvesson är etikforskare vid Teologiska högskolan i Stockholm. Hon betonar den etiska riktlinje som säger att journalister ska visa särskild hänsyn mot människor som är ovana vid att bli intervjuade och undrar hur TV4 resonerat i frågan.

TV4 har ju ändå ställt sig positiva till att följa de pressetiska riktlinjerna, säger hon.

Om en ansvarig utgivare väljer att gå emot de yrkesetiska riktlinjerna om särskild hänsyn, måste allmänintresset vara så stort att det är värt den eventuella skada som kan drabba de inblandade.

Jag har svårt att se vad det skulle kunna vara i det här fallet, säger Susanne Wigorts Yngvesson.

Men att dra för stora växlar på orsak och verkan och lasta TV4 för 21-åringens död, det måste man vara försiktig med, säger Wigorts Yngvesson.

Man kan inte hålla TV4 ansvariga. Men det vore intressant att veta hur TV4 resonerade kring det här.

Författaren och journalisten Hans Månson har inte sett programmet och vill därför inte uttala sig om det specifika fallet. Men han betonar Journalistförbundets yrkesregler som säger att journalister ska visa särskild hänsyn mot människor som inte är vana vid att bli intervjuade.

– Det är frågor som dyker upp på alla redaktioner och som man verkligen måste fundera över, säger han.

Ett annat problem att många programserier har produktionstider som ibland löper över ett år eller mer.

– Det blir ofta svårt att dra gränsen mellan nyheter och arkivmaterial, säger Hans Månson

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

ExpressenTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.