Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

ETC vill starta lokaltidningar

Publicerad: 30 November 2007, 11:35

ETC vill starta tidningar på orter där det bara finns en stor borgerlig tidning. Ett provnummer ut i Örebro på fredag. - Örebro är första steget, sen tar vi nästa stad, enligt Andreas Gustavsson, redaktör på ETC. (Uppdaterad)


ETC berättade om sina planer på lokala tidningar på socialistiskt forum förra helgen. Enligt redaktören Andreas Gustavsson finns ett stort intresse för nyhetsjournalistik från vänster.

– Vänstern har fantastiska idétidskrifter, men ligger helt i medieskugga när det gäller dagliga nyheter. Vi vill ta oss från essäismen till nyhetsjournalistiken, sa han bland annat.

För två år sedan gick socialdemokratiska Örebro-Kuriren i konkurs. När ETC:s chefredaktör Johan Ehrenberg var i Örebro för en tid sedan klagade många läsare över att de saknade ett alternativ till borgerliga Nerikes Allehanda.

Planen är en tidning som kommer ut en gång i veckan. Det bygger på att minst 2000 prenumeranter anmäler sitt intresse. Då når tidningen den kritiska massan för presstöd, och startar utgivning inom ett kvartal.

– Örebro är första steget, sen tar vi nästa stad. Vi siktar in oss på städer med en stor, borgerlig tidning utan konkurrent.

ETC ska knyta kontakt med fackföreningsrörelsen, socialdemokraterna och vänstern för att hitta prenumeranter. Tidningen ska också ge ut en testpilot som ska delas ut gratis i Örebro.

Medievärlden har sökt både Johan Ehrenberg och Anderas Gustafvsson för en kommentar.

Uppdaterad:

Nerikes Allehanda skriver att ett provnummer av tidningen finns ute. ”Den är ett omgjort nummer av ”vanliga” Dagens ETC, men omgjord så att den innehåller Örebromaterial samt inlägg från oppositionen.”, skriver na.se.

Enligt na.se ska tidningen delas ut av medlemmar i socialdemokraterna och vänsterpartiet i Örebro, Kumla och Lindesberg.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.