Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

ETC startar “Folkets presstöd”

Publicerad: 16 oktober 2018, 09:17

Folkets presstöd är en ny insamling för att “finansiera utveckling och spridning av Dagens ETC”. Sedan tidigare finns även ETC Stödfond med samma syfte.


Ämnen i artikeln:

ETCPresstöd

På åtta dagar har ETC samlat in in 260 000 kronor till det nystartade Folkets presstöd.

“Kommande vecka ska vi sända ut ett brev via tidningen där läsare kan registrera sig för ett månadsstöd (vilket många velat ha istället för engångssummor). Målet är förstås att kunna ha ett så lågt prenumerationspris att alla ska kunna välja Dagens ETC istället för en borgerlig morgontidning, medan de som kan samtidigt är med och finansierar journalistiken, vilken i sig är själva målet med att ge ut en rödgrön röst i detta blåa hav av mediehus. En radikal och kritisk morgontidning kommer aldrig långsiktigt kunna finansieras genom statliga presstöd eller annonser (de flesta annonsörer gillar inte vår hårda klimataktivism till exempel…). Vi kan bara bygga framtiden på våra läsare, precis som vi hoppas de bygga ett motstånd på det Dagens ETC kan berätta”, skriver ETC:s grundare Johan Ehrenberg i en kolumn idag.

I somras startade ETC Stödfond som på mindre än två månader samlade in 2,5 miljoner kronor. ETC Stödfond tar emot engångssummor på mellan 500 och 50 000 kronor. Det finns också ett tredje sätt att stödja ETC, genom att bidra med 100 kronor i månaden till ETC:s journalistik.

Bakgrunden är presstödsnämndens beslut i somras att underkänna ETC:s presstöd och kräva tillbaka 8 miljoner kronor. ETC:s grundare och ansvarige utgivare Johan Ehrenberg sade då att beslutet var felaktigt och vädjade till läsarna att bidra med donationer för att ETC ska ha råd med återbetalningarna,

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

ETCPresstöd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev