Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

ETC säger upp alla medarbetare på Fria Tidningar

Publicerad: 16 februari 2018, 11:29

I december sades 8,3 tjänster upp på Fria Tidningar. Nu säger ägaren, ETC, upp alla kvarvarande medarbetare. Men om tidningen behöver läggas ned är inte klart – det avgörs av huruvida den får presstöd eller inte.


Ämnen i artikeln:

ETC

Vid årsskiftet lade ETC ned 15 tidningar, vilket Medievärlden rapporterade om. Kvar blev endast de fyra tidningarna Dagens ETC, ETC Göteborg, ETC och Fria Tidningen.

Men även på Fria Tidningar gjordes det nedskärningar. 8,3 tjänster sades upp. Och nu, bara några månader senare, säger ETC upp de 4,5 tjänster som finns kvar.

Kristian Borg är politisk redaktör på Fria Tidningen och ordförande i Fria Tidningars journalistklubb. Han bekräftar Medievärldens uppgifter:

– Ja, det stämmer. Det har varit en fruktansvärt jobbig tid med mycket förhandlingar. Och samtidigt ska man fortsätta göra tidningen. Det är tufft.

Många av de nu uppsagda medarbetarna har dock långa uppsägningstider vilket tryggar utgivningen för större delen av 2018. Enligt Kristian Borg har ETC sagt att de vill satsa på tidningen men att det just nu inte finns ekonomi.

– Nu försöker vi göra det bästa av situationen och kämpa på för att allting ska fungera – så att vi kan fortsätta göra en bra tidning. Och i takt med att folk får nya jobb, vilket vissa redan fått, blir ju ekonomin bättre.

I ett sms till Medievärlden skriver ETC:s ansvarige utgivare Johan Ehrenberg:

”Om vi i september inte får presstöd kan tidningen avvecklas utan att det drabbar personal med förkortad uppsägningstid. Om vi får presstöd gäller las och återanställning.”

Hur har det här tagits emot av redaktionen?

– Det är klart att det är väldigt tungt för oss alla. Hela tillvaron kastas ju om. Samtidigt är vi kanske härdade. Många av oss har jobbat här länge och det har varit flera omgångar genom åren, säger Kristian Borg.

Vid årsskiftet digitaliserades Fria Tidningen, vilket gjort att man sparat in på tryckkostnader. En besparing som enligt Kristian Borg kanske kunde hjälpa den situation som företaget nu hamnat i:

– De pengarna kan man till exempel lägga på marknadsföringsinsatser och telemarketing för att få in fler prenumeranter och tydligare kommunicera skillnaderna mellan Fria Tidningar och ETC.

Vad tycker fackklubben om företagets hanterande av situationen?

– Det finns mycket ETC hade kunna göra bättre och jag hoppas att de lär sig någonting av det här. De behöver verkligen jobba med personalfrågor och arbetsmiljö. Det förutsätter jag att de kommer att göra nu.

Läs också

ETC lägger ned 15 tidningar

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ETC

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.