Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

ETC:s reporter wallraffade sig in på polisutbildningen

Publicerad: 21 december 2018, 08:01

Dag Ankersen, reporter på Dagens ETC. Foto: Privat

Dag Ankersen, reporter på Dagens ETC, ville undersöka hur svårt det är att bli polis – och bestämde sig för att göra det genom att själv söka utbildningen. I dagarna publicerades hans reportage om hur det är att ta sig in på den svenska polisutbildningen.


Det råder brist på poliser i Sverige. Men det beror inte på att det är för få sökande. Tvärtom. Om några veckor startar en ny termin på polisutbildningen. Till den sökte 11.588 personer. Av dem antogs 771. En som faktiskt erbjöds en plats var Dag Ankersen, som är reporter på Dagens ETC:s Malmöredaktion. Fast han hade aldrig tänkt tacka ja – utan sökte utbildningen för att granska intagningsprocessen för Dagens ETC:s räkning.

– Den polisbrist vi ser i Sverige kan bara åtgärdas genom att fler personer utbildas. Därför är det nödvändigt att undersöka varför det är så få av de sökande som faktiskt kommer in på polisutbildningen. Mot den bakgrunden bestämde vi oss för att göra ett reportage. Och då tänkte vi att det kunde vara bra att på riktigt förstå och kunna beskriva hur intagningen går till.

Dag Ankersen lämnade in sin ansökan i våras. En tid senare fick han veta att han tillhörde de 65 procent som kallats vidare till de fysiska och psykiska testerna. Väl där överraskades han av hur stor vikt som lades på den psykiska biten.

– Jag trodde definitivt att de fysiska kraven skulle vara högre än vad de var. Men det visade sig att den mentala aspekten är betydligt viktigare. Det hade jag inte förstått utifrån vad jag läst och hört tidigare. Och inte heller utifrån hur jag upplever att polisen agerar ute, säger han.

Vad visar den här granskningen, tycker du?

– Den visar att det här snacket om att kraven skulle ha sänkts inte stämmer. I stort sett alla jag mötte när jag var där hade sökt in tidigare utan att klara det. Att det tar några försök är det vanligaste, skulle jag säga. Reportaget visar också att polisen har stora problem med att locka ”rätt” sorts personer.

En svårighet under arbetet var att Dag Ankersen stundtals var tvungen att vara oärlig, berättar han.

– Det är svårt – och moraliskt jobbigt – att gå in i en situation och inte vara helt ärlig. Under säkerhetsprövningen ställde polisen frågan om de kunde lita på mig. Och det kunde de ju inte riktigt. Att säga ja trots det var det tuffaste, säger han och vidare:

– Men på något sätt tror jag ändå att det kommer något bra ur det här. Förhoppningsvis läser folk reportaget och blir nyfikna på polisyrket.

Vad tänkte du när du fick beskedet att du var antagen?

– Det var förvånande men roligt. Det gjorde ju mycket för själva reportaget att det slutade på det sättet. Men jag hade inte förväntat mig att jag skulle klara av alla tester. Jag får nog tacka polismyndigheten för inställningen att det psykiska är viktigare än det fysiska.

Har du övervägt att tacka ja?

– När man är på plats för att göra alla de här testerna blir man väldigt indragen i det. Det kändes verkligen på riktigt. Jag tror dock att det finns andra människor som är bättre lämpade för den här uppgiften än vad jag är, säger han och fortsätter:

– Men både min mamma och pappa tycker att jag ska tacka ja. Fast det är väl lite med glimten i ögat.

Om Dag Ankersen får som han vill kommer ETC:s granskning av polisen att fortsätta:

– Jag hoppas kunna jobba vidare med det här. Det finns en tanke hos mig om hur det skulle kunna gå till. Den handlar om hur kraven är utformade, vilka som sorteras bort och så vidare. Och den tanken har förstärkts efter att det här reportaget har publicerats, säger han.

– Många har hört av sig efter publiceringen och delat med sig av sina erfarenheter och berättelser, avslutar Dag Ankersen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.