Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

ETC öppnar ledarsidan

Publicerad: 5 april 2019, 06:33

Andreas Gustavsson, chefredaktör Dagens ETC.

Dagens ETC låser upp ledarsidan. På så sätt hoppas man nå ut till fler med sitt politiska material. Bakgrunden är en önskan från prenumeranter och bidragsgivare.


Sedan i förra veckan är Dagens ETC:s ledarsida öppen för alla.

– I kontraktet mellan oss och våra prenumeranter och givare tycker jag att det ingår att vi behöver få spridning för vårt material, säger Andreas Gustavsson, chefredaktör Dagens ETC, och fortsätter:

– Samtidigt har vi en skyldighet mot läsarna att se till att tidningen finns kvar och därför har vi börjat låsa in material. Och det har fungerat bra. Men i en kompromiss nu, när vi befinner oss i det politiska läget vi gör, har vi också ett ansvar mot läsarna, debatten – och inte minst skribenterna – att göra vad vi kan för att nå ut till så många som möjligt med vår opinionsbildning.

Han berättar vidare att såväl prenumeranter som bidragsgivare har hört av sig och sagt att de anser att det är fel att just ledarsidans artiklar ligger bakom betalvägg.

– Vi känner oss därför trygga i att detta är ett beslut som ligger i linje även med läsarnas intressen.

Enligt Andreas Gustavsson är beslutet inte tillfälligt.

– Nej, tanken är att det ska vara en permanent lösning. Men sedan kan man ju alltid ompröva beslut.

Även om upplåsningen innebär ett ekonomiskt bortfall så tror Anderas Gustavsson att beslutet kommer att ge andra effekter.

– För mig är det ganska uppenbart att detta kommer att bidra till att vi ökar trafiken till sajten. Så jag tror absolut att det kan vara kommersiellt klokt, men huvudskälet är att vi som Sveriges enda oberoende rödgröna dagstidning ska vara öppen för alla.

Han framhåller vidare att satsningen möjliggjorts av finansiärerna till den insamling som Dagens ETC kallar för ”Folkets Presstöd” som i dagsläget dragit in 1,7 miljoner svenska kronor.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News