onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

ETC lägger ned 15 tidningar

Publicerad: 27 november 2017, 14:29

ETC:s grundare Johan Ehrenberg

I dag informerades medarbetarna på ETC om att alla papperstidningar som inte når upp till presstödsnivån kommer att läggas ned.

Ämnen i artikeln:

ETC

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Informationen gick ut till de anställda på ETC under eftermiddagen. Totalt kommer 15 av företagets tidningar att läggas ned vid årsskiftet. Bakgrunden är att de inte når upp till presstödsnivån om 1 500 prenumeranter.

– Har vi inget presstöd kan vi tyvärr inte finansiera en papperstidning, säger ETC:s ansvariga utgivare Johan Ehrenberg till Medievärlden.

De titlar som läggs ned är Göteborgs Fria, Landets Fria, Sesam, Stockholms Fria, ETC Bergslagen, ETC Jönköping, ETC Malmö, ETC Norrköping, ETC Stockholm, ETC Sundsvall, ETC Umeå, ETC Uppsala, ETC Västerås, ETC Växjö, ETC Örebro. Tidningarnas sista utgåvor kommer i mellandagarna. Kvar blir de fyra tidningarna Dagens ETC, ETC Göteborg, ETC och Fria Tidningen.

Enligt uppgifter till Medievärlden blir konsekvensen att ett 20-tal heltidstjänster varslas. Johan Ehrenberg bekräftar att det pågår en diskussion om att varsla personal, men kan inte säga exakt hur många anställda som drabbas.

– Det är inte riktigt klart än. Men som det ser ut nu måste vi lägga ned samtliga lokaltidningar, så det är klart att det är många människor som drabbas. Nästa steg blir att diskutera detaljerna med facket.

Vad tänker du om att ni tvingas lägga ned alla de här tidningarna?
– Jag tänker att presstödssystemet gör att små papperstidningar har väldigt svårt att klara sig när det digitala innehållet är gratis.

Hur reagerade medarbetarna på informationen?
– Det är klart att ingen är glad. Men samtidigt är det många som säger ”nu jävlar”. Vi vet att vi har ett enormt stöd av våra läsare. Förhoppningen är att vi ska kunna omvandla det till stora nationella satsningar. Målet är att fler ska kunna jobba journalistiskt genom att vi får mer betalt för det vi gör, säger Johan Ehrenberg och fortsätter:

– Vår idé nu är att styra om och göra en stor digital satsning. Dels genom att göra rejäla lokala granskningar som vi hoppas kan få stor spridning digitalt, dels genom att vi nu håller på och startar tv-lösningen ETC Play.

etc.se kan du läsa mer om beslutet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev