Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Estnisk lag tystar medierna

Publicerad: 6 December 2010, 09:53

Den högerliberala regeringen i Estland har drivit igenom en medielag som kan komma att utarma den undersökande journalistiken.


Den nya lagen gör gällande att böterna för felaktiga påståenden inte bara ska fungera som straff för ett begånget fel utan vara så kraftiga att de för all framtid avskräcker från nya ”felaktigheter”, skriver Svenska Dagbladet.

Än så länge är det svårt att veta exakt vad lagen kommer att kosta. Enligt SvD kommer ett fall att behöva dras till domstol innan man säkert kan veta. Flera estniska journalister varnar dock redan nu för självcensur.

Den nya lagen innebär att Estland nu går samma väg som Ukraina och Vitryssland där strategin att tysta medierna lett till att flera tidningar fått lägga ner.

De sex största dagstidningarna i landet har tidigare protesterat mot lagförslaget, och har i detta fått stöd av WAN-IFRA, European Newspaper Publishers Association (ENPA) och European Federation of Journalists, skriver Journalisten.se

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.