Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Eskilstuna-Kuriren: ”De har gett sig på fel redaktion”

Publicerad: 17 Februari 2017, 12:04

Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning. Foto: Niklas Holm

Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren, berättar om tidningens uppmärksammade granskning av det organiserade och systematiska näthatet.


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Medievärlden har tidigare rapporterat om att Eskilstuna-Kurirens redaktion utsatts för systematiska trakasserier. Bland annat genom upprepade, manusbaserade samtal som spelas in, klipps om och därefter publicerats på hatkanaler på Youtube.

I går publicerade Eskilstuna-Kuriren en stor granskning av en av dessa, Granskning Sverige. Under tre månader har Mathias Ståhle, en av tidningens reportrar, arbetat för nätverket för att kartlägga dess arbetsmetoder.

Av publiceringen framgick hur personerna bakom Granskning Sverige skapat en hemlig redaktion där anonyma personer kan få hjälp att göra om sina smyginspelade trollsamtal med journalister, makthavare och opinionsbildare till färdiga videoklipp på Youtube. Och om klippen får tillräcklig spridning erbjuds personerna som laddat upp dem betalning.

Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare, berättar om bakgrunden till tidningens granskning:

– Under hela förra året har Granskning Sverige jagat oss i olika sammanhang och försökt spela in oss. Och det var under hösten, i samband med en krönika jag skrev, som samtalen började komma. Jag sökte då och hittade deras hemsida där de öppet berättar om hur man kan bli ringare, tjäna pengar, hur man döljer sitt telefonnummer och liknande. Vi ville se vad som skulle hända om vi följde deras anvisningar. Mathias Ståhle skapade en fejkprofil typisk för högerextrema profiler. Han blev insläppt i deras hemliga grävportal. Där låg manus och beställningar på ringningar, upptankade inspelningar, tips om hur de skulle klippas och liknande.

Vad har det funnits för svårigheter med den här granskningen?

– Vi använder oss av en journalistisk metod som kräver stor försiktighet. Vi har varit måna om att följa god publicistisk sed. Men det är väl reaktionerna från Granskning Sverige som har varit jobbigast, när de förstod att vi granskade dem. De har ringt ner redaktionen och också lagt ut hela inspelningar med Mathias Ståhle i sina kanaler. Allt för att föregå publiceringen och uppbåda sin svans.

Er redaktion har ju erfarenhet av att ha utsatts för Granskning Sveriges ringningar. Hur spelade det in när ni diskuterade om – eller hur – ni skulle göra detta?

– Det har definitivt varit avgörande då vi mycket väl är införstådda i hur de jobbar. Att de läser manus, ringer från dolda nummer, ljuger om sin identitet och förvanskar inspelningar. Vi förstod att det fanns mer bakom detta som var organiserat på något sätt. Vi ville veta hur.

Reaktionerna efter publiceringen har bestått av 99 procent kärlek och 1 procent hat, berättar Eva Burman. Tvärtemot vad de hade förväntat sig:

– Men detta sätter fingret på vår tids utmaning. I hela världen är de liberala värdena satt under hot. Demokrati, yttrandefrihet och alla människors lika värde är inte självklart. Vi är så historielösa att vi inte minns var vi kommer ifrån. Vår samtid skriver just nu medias historia. Det här som händer nu är vårt varför. Vi måste ta ställning och stå upp för dessa värden. Och inte tystna för att vi blir rädda.

Inför publiceringen har Eskilstuna-Kuriren dels ökat säkerheten, dels informerat alla anställda om vad som skulle ske.

Kommer ni att fortsätta granskningen?

– Absolut, och man kan väl bara konstatera att Granskning Sveriges oproportionerligt kraftiga reaktion visar att det finns mer i den här historien än vad som kommit fram hittills. Som min kollega Alex Voronov twittrade i går. Dom har gett sig på fel redaktion.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.