Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Enormt gensvar på SvD:s ”Säg din ränta”

Publicerad: 3 April 2012, 10:59

Snart har 10 000 personer bidragit till SvD:s enkät "Säg din ränta". Resultatet visas på en karta och i sökbara tabeller.


Ämnen i artikeln:

SvD Näringsliv

Enkäten publicerades i lördags och har nu fått 9 200 svar.

Det är helt häpnadsväckande vilken otrolig respons vi har fått från läsarna, säger Olle Zachrison, chef för SvD Näringsliv.

Känner ni inte läsarna?

Vi visste att det fanns ett stort intresse för frågan, men vi hade inte förväntat oss ett så här stort engagemang. Vi har tidigare haft bra svarsfrekvens, men sådant här drag har jag aldrig upplevt förr.

Hur många fyller i att de vill vara med i artiklar om boräntor?

Några hundra har gjort det hittills, Ann-Christin Sjölander som toppar sajten nu är en av dem.

Läsarna får fylla i en enkät med frågor om räntan och var de bor. Sedan visas informationen på en Google-karta över Sverige som går att zooma ner på postnummernivå, samt i en sökbar databas.

Vad får man ut av den här informationen?

Kartan och databasen blir ett väldigt bra verktyg i förhandlingen med banken. Räntan sätts nu helt individuellt så det är din egen skicklighet som förhandlare som styr. Bankerna tjänar på att det inte är transparent.

Tror du att det finns andra positiva effekter?

Ja, jag tror att läsarna tycker att det är bra att vi tar ett sådant här initiativ. Jjag tror att de uppskattar interaktiviteten och att de känner att de är med och påverkar det vi gör, både på nätet och i papperstidningen. Vi har också varit öppna för synpunkter och lagt till parametrar till enkäten efter önskemål från läsarna.

Det hjälper oss också att utveckla nya arbetsredskap, att använda nya tekniker för att utveckla journalistiken.

Vem har byggt systemet?

Peter Grensund som är grafiker med inriktning på databasjournalistik och Mark Malmström som är webbredaktör och duktig på Google-tekniker.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SvD Näringsliv

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.