Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”En triumf för Björn Jacobsson”

Publicerad: 14 Februari 2008, 14:06

Enligt medieprofessorn Karl Erik Gustafsson är sammanslagningen en triumf både för Björn Jacobsson och för hela dagspressbranschen. Han tror att NT och Corren kommer att slås ihop på samma sätt som tidningarna i Helsingborg. (Uppdaterad)


Karl Erik Gustasson säger att det är tack vare den starka landsortspressen som Sverige är en ledande dagspressnation. Han välkomnar sammanslagningen eftersom han tycker det är angeläget med fler större koncerner utanför storstäderna.

– Det är viktigt med starka enheter som kan stå emot framför allt Bonniers ambitioner. Inte minst för opinionsbildningen. Branschen krymper och att slå ihop små tidningar till större är ett sätt att kunna locka till sig medarbetare och överleva på sikt.

Han tycker också att det är en personlig triumf för Björn Jacobsson.

– Han har varit en viktig aktör i strukturaffärerna och allt han har gjort har varit till stort gagn för landsortspressen på orterna. Det var honom väl unt att får kröna sin karriär som strukturomvandlare med den här affären.

Östergötland påminner mycket om Helsingborg, enligt Karl Erik Gustafsson.

– Det finns väldigt få tidningar i Sverige som ligger runt 100 000 exemplar, de flesta ringer kring 40 000. I Helsingborg nådde man nästan 100 000 genom en sammanslagning och det skulle man göra också i Östergötland, säger han.

Det skulle i så fall innebära en Corrren-edition för Linköping och en NT-edition för Norrköping. Det lokala nyhetsmaterialet och ledarsidorna skulle vara unika för respektive edition.

Karl Erik Gustafsson tror att Folkbladet och Motala Tidning i så fall skulle fortsätta som helt fristående tidningar.

– Men det viktiga i första skedet är produktionen, och planerna på ett gemensamt tryckeri.

Medieekonomen Stefan Melesko tror däremot inte att det är ett troligt scenario.

– Det finns inga geografiskt överlappande områden i Östergötland, vilket det fanns i Helsingborg. Jag tror att synergierna kommer att hämtas på andra ställen om jag känner Björn Jacobsson rätt: administration, it, nya medier.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.