Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

En stor liberal tidningskoncern planeras

Publicerad: 2 Maj 2012, 11:01

När Mittmedia fått fason på sina affärer börjar det hända saker i den liberala tidningssfären, skriver Lars Herlin.


Ämnen i artikeln:

NorranMittmediaEskilstuna-Kuriren

De liberala stiftelserna i Skellefteå, Umeå, Gävle respektive Eskilstuna och den nationella stiftelsen Pressorganisation har alla en gemensam liberal värdegrund. Framöver kommer vi få se ett utökat samarbete mellan stiftelserna. Det ligger i sakens natur. Samarbetstankarna har nämligen börjat gro och personkemin tycks fungera.

Så här sa exempelvis Ulf Laurén, ordförande i Nya stiftelsen Gefle Dagblad när jag intervjuade honom i samband med artiklar för Medievärldens temaserie om stiftelser:

Ett samarbete mellan de liberala tidningsstiftelserna är en solklar utveckling.  Det kan leda till en liberal tidningskoncern med Mittmedia, Norran, VK och Eskilstuna-Kuriren. Men i dagsläget finns inget konkret över huvud taget.

Formerna för ett samarbete måste utvecklas noga och göras under ordnade former.  Det är inte bara att hoppa i säng med varandra, fortsatte Ulf Laurén vidare.

Mer än i andra ägarformer blir stiftelseägandet en personfråga. Om vinsterna sjunker är det ingen börskurs som faller och det finns inte heller familjemedlemmar som rasar över utebliven eller minskad utdelning som i ett privatägt företag. Stiftelseintressenterna är ideella, Då är det lätt att engagemanget tynar bort.

Norran har den stiftelse som löst sin lokala förankring bäst. Där finns vd Anders Westermark, som letar synergieffekter utan att det innebär fusion. Men inte ens han kan undvika att hamna i diskussioner om utökat ägarsamarbete.

Nya Stiftelsen Gefle Dagblad, som äger 70 procent av Mittmedia, har verksamheter på så många orter att den lokala förankringen spelat ut sin roll. Mittmedia är ju inget lokalt företag.

Många av de ledande stiftelseföreträdarna är folkpartipolitiker och de charmas av Lars Leijonborg, nyblivne pr-konsulten som fått en plattform som ordförande i Mittmedia och som utpekas som en person som driver fusionstankarna. Själv säger han i en kommentar att han har respekt för sina ägare och är noga med att skilja på ägarfrågor och bolagsfrågor. Det viktiga för honom och vd Thomas Peterssohn är att ha starkt fokus på att få upp lönsamheten i Mittmedia och därför har man inga expansions- eller fusionsplaner i närtid.

Men liksom Ulf Laurén är flera ägarföreträdare försiktigt positiva till att bilda en stor liberal tidningskoncern. Det är inte något man hela tiden basunerar ut och det är heller inte något som man tror kommer att ske imorgon. Men det diskuteras när stiftelsernas representanter träffas på sina konferenser.

Det ligger mycket i vågskålen. Lokala stiftelser kan vara en stark supporterklubb till medieföretag på det lokala planet som gör skillnad. Och alla fusioner är inte lyckade, två av tre fusioner når inte sina mål lärde jag mig på Handelshögskolan för många decennier sedan. Kollar därför som hastigast vad modern forskning på Handels säger idag och det är inte heller någon uppmuntrande läsning för fusionsförespråkarna.

Martin Sköld, som doktorerat på just fusioner, konstaterar t.ex. att minst 70 procent av alla sammanslagningar misslyckas på en eller flera punkter.  Det går väl ännu så länge inte att säga att Mittmedia lyckats med sina fusioner på alla punkter

Innan vi gjort vår hemläxa i Mittmedia skulle det vara förmätet att påstå att en dubbelt så stor koncern skulle fungera bra, säger Lars Leijonborg i sin kommentar.

Vänta alltså tills Mittmedia fått fason på sina affärer, då börjar det hända saker i den liberala sfären.

Lars Herlin

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.