Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

En ny sida av Nöjesguiden

Publicerad: 3 november 2011, 07:30

På fredag släpps ett mycket speciellt nummer av Nöjesguiden. Redaktionen har bestämt sig för att ta ställning mot rasism och främlingsfientlighet och de har inte sparat på krutet.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaNöjesguiden

När en tidning positionerar sig sker det oftast i en ledare eller en chefredaktörskolumn. Nöjesguiden har valt att ge ut ett helt nummer, späckat med analytiska och samtidigt lättillgängliga artiklar.

I Medias förtroendekris gynnar SD granskar tidningens moderedaktör Sanna Samuelsson konspirationsteorin om att PK-media (politiskt korrekt media, dvs. alla etablerade medier i de främlingsfientligas ögon) ljuger och för svenskarna bakom ljuset vad gäller invandring och brott. Samuelsson tar också upp hur Sverigedemokraterna har påverkat mediernas glidning mot rasisternas önskade vokabulär (invandringskritisk i stället för främlingsfientlig, till exempel).

Begreppet politiskt korrekt har blivit ett glåpord som inte längre används enbart av SD och deras gelikar, konstaterar Kawa Zolfagary, som i en underhållande och personlig text försöker utröna vem eller vad som egentligen är PK. Hans slutsats lär irritera SD. Det verkligt politiskt inkorrekta är inte de intoleranta gnällspikarna, konstaterar Zolfagary, utan de som ifrågasätter den vita, manliga heteronormen.

Filmvetaren och skribenten Hynek Pallas har skrivit en avhandling om just etnicitet. Intervjun med Pallas är högintressant för alla kulturkonsumenter som vill kunna avkoda filmduken. För varför upplevs vissa filmmiljöer (som de svenska fjällen eller en skitig förort) som rätt eller fel för skådespelarna beroende på om de är invandrare eller blonda?

På sina håll har Nöjesguiden inte nått hela vägen. Ida Theréns ambitiösa reportage från Danmark är lite rörigt, och frågan är om urbana designers och gayikoner är rätt personer att prata Dansk folkeparti med. Det hade kanske blivit mer lyckat att ställa frågor på Nöjesguiden-språk till politiker, i stället för att intervjua typiska Nöjesguiden-profiler. Intervjun med SD-Kvinnors Therese Borg hade kunnat vara mycket tightare redigerad. Det hade också varit önskvärt att se en lista över källor i slutet av varje artikel.

Men det är egentligen parenteser. Som helhet betraktat är Nöjesguidens nummer väldigt lyckat. Linus Nyströms illustrationer (se nedan) är underbart träffsäkra. Redaktionen har fått till precis den balans mellan humor, allvar och granskande journalistik som krävs för att nå unga läsare och förhoppningsvis väcka deras engagemang. Man ska aldrig underskatta skrattet som vapen mot antidemokratiska idéer. Numrets bästa mening på det temat finns i artikeln Explosivt provocerande kultur av Jonas Adner:

Efter Erik Almqvists dörrvaktskollaps utanför klubben V och partitoppens ökända festande i anslutning till tjänstebostäderna i Gamla Stan (samtliga i gänget är bland annat portade från närliggande Hotell Victory) är SD vid det här laget inte så mycket en partiförkortning som en bokstavsdiagnos.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.