Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Elva döda bärgades av Gula båtarna tidningscheferna kunde varit där

Publicerad: 29 januari 2016, 12:42

Minst 26 flyktingar förlorade livet i vattnet utanför den grekiska ön Samos i går. Schibstedkoncernens hjälpprojekt Gula båtarna deltog i räddningsinsatsen. Och hade inte Fredric Karén och Sofia Olsson Olséns plan varit försenat hade de varit på ön för att besöka sjöräddarna.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénFredric KarénSchibsted

Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén och Aftonbladets t.f. chefredaktör och ansvarig utgivare Sofia Olsson Olsén var i går på väg ned till Grekland för att titta på Gula båtarnas insats på plats. Hade inte tidningschefernas flyg drabbats av förseningar hade de båda varit på ön Samos under räddningsaktionen:

Vårt plan från Arlanda var försenat en timme vilket gjorde att vi skulle missa vårt anslutningsflyg i Frankfurt. Så det var ingen idé att åka vidare utan vi vände hem igen.

Vad tänker du om att ni var så nära att få uppleva den här tragiska händelsen på plats?

Sett i backspegeln var det ju väldigt bra att det blev som det blev. Sjöräddningen hade i går fullt sjå med att försöka rädda människor. Det är förstås en otrolig ansträngning och mycket påfrestande för dem på alla sätt, säger Sofia Olsson Olsén och fortsätter:

Vi skulle åka ned för att träffa dem och se hur deras arbetssituation ser ut. Kanske skulle vi få åka med någon vända med båtarna, men tanken var inte att vi skulle delta under någon arbetsinsats det är vi inte utbildade för.

Mikael Hinnerson på Sjöräddningssällskapet deltog i räddningsaktionen utanför Samos. Enligt honom rörde det sig troligen om en överlastad träbåt som kantrat. Men exakt vilken båt samt huruvida det var fler båtar inblandade är fortfarande oklart, rapporterar SvD. Insatsen pågick i tolv timmar. Elva av de döda bärgades av besättningen på Gula båtarna.

Projektet Gula båtarna är ett samarbete mellan Schibsted och Sjöräddningssällskapet. Hittils har Gula båtarna varit med och räddat över 1000 människoliv, enligt Sofia Olsson Olsén.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.