Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Elisabeth Åsbrink tar över Svenska Pen

Publicerad: 17 Maj 2017, 04:26

Elisabeth Åsbrink Fotograf: Eva Tedesjö

Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink är Svenska Pens nyvalda ordförande. Hon efterträder Ola Larsmo.


”Ska jag någonsin engagera mig så är det nu, för yttrandefriheten i världen är under väldigt stark press”, säger Elisabeth Åsbrink till Dagens Nyheter.

I rollen som ordförande för organisationen – som verkar för intellektuell frihet och värnar yttrandefriheten – blir ett fokusområde hoten mot författare och journalister i Sverige, berättar hon:

”Även om hotelser publiceras under eget namn så följs anmälningar sällan upp. Det är inte acceptabelt. Angrepp mot författare och journalister är också riktade mot samhället, och jag hoppas att Pen ska kunna förmå åklagare och polis att ta hot mot yttrandefriheten på allvar.”

Åsbrink medverkar regelbundet i DN Kultur och har tidigare arbetat på SVT. Hon har också författat böckerna Smärtpunkten (2009), Och i Wienerwald står träden kvar (2011) och 1947 (2016). För samtliga tre har hon nominerats till Augustpriset. 2011 vann hon i kategorin bästa fackbok för Och i Wienerwald står träden kvar.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.